Прочитај ми чланак

ДСС: Обуставите градњу далековода у близини школе и вртића

0

dalekovod_vinca-300

Демократска странка Србије позива надлежне институције да обуставе изградњу далековода јачине 2х400 киловолти у непосредној близини врића и једне од највећих основних школа у Србији, ОШ „Никола Тесла“ у Винчи коју похађа 2500 ђака, јер даљом реализацијом пројекта на истој траси може да наступи ненадокнадива штета по здравље и безбедност деце и осталих грађана.

Досадашња испитивања штетности на здравље деце и људи нису свеобухватна, нису укључила релевантне научне институције и стручњаке, нити сагледала чињеницу да се далеководи налазе у пешачкој зони, а да се испод вода налазе аутобуска станица, стамбени и пословни простор.

С обзиром на то да за мишљење о градњи далековода нико није питао ни грађане којих се овај пројекат највише тиче, Демократска странка Србије подржава протест удружења грађана „Све уз осмех“, који ће у Винчи бити организован у недељу 28. 12. 2014. године.

Позивамо стручњаке, заштитнике дечијих и људских права, родитеље, професоре да дођу у Винчу и подрже захтев да се обустави градња далековода, како би заједно сачували здравље и безбедност деце и осталих грађана.

DSS f d

ДСС: Наредна година ће бити много гора него ова

У 2015. години Србија ће достићи историјску задуженост од 22,2 милијарде евра или скоро 70 одсто БДП. Само за камате ћемо издвојити историјских 1,1 млијарду евра, БДП ће бити бити историјски најнижи у последњих задњих 15 година, а Србија ће ући у историју и као једна од најсиромашнијих земаља Европе у којој је већ пет месеци паралисан правосудни систем а школе су у штрајку трећи месец, изјавио је потпредседник ДСС Милан Лапчевић.

Он је истакао да ће са смањењем плата и пензија и падом БДП, падати и потрошња али и убирање пореза, те је, насупрот обећањима, „једино извесно да ће се у 2015. живети много горе него ове“.

У ДСС сматрају да је аранжман са ММФ-ом погубан по српску економију јер је условљен смањењем плата и пензија, отпуштањем радника, тиме мање помаже домаћа привреда и пољопривреда и да се распродају велики државни системи што ће све појачати рецесију и довести земљу и народ робовски положај.

– Намере Владе да смањи издвајања за плате државних чиновника и тако смањи минус у буџету, су неискрене, јер ништа није учинила да смањи огромна примања директора и менаџмента у јавним предузећима, агенцијама и Народној банци где се плате крећу од неколико стотина хиљада динара па до фантастичних 2,3 милиона колика су примања директора Србијагаса, највећег губиташа у земљи. Ако жели солидарност и разумевање, власт мора прво себи да драстично смањи примања, па да онда то захтева од других – истиче Лапчевић.

Он сматра да смањење плата мора да буде прогресивно и да највише треба да погоди оне са највишим примањима а да од тога буду изузети просвета, здравство и наука.