Прочитај ми чланак

Десет метара од школе: Албанци граде полицијску станицу у Зубином Потоку

0

Грађани су незадовољни и сматрају да је локација неприкладна

Тешке машине јутрос су почеле да рашчишћавају терен код Основне школе „Јован Цвијић“ у Зубином Потоку, где су приштинске власти почеле да граде полицијску станицу, због чега грађани најављују протесте.

Народ је незадовољан јер је о томе изостала јавна расправа, а из Косовске полиције за „Косев“ наводе да је реч о одлуци из 2018. године и да су сада добили сагласност за почетак радова. Земљиште на коме ће бити изграђена полицијска станица, како овај медиј сазнаје, припада НИС-у.

Милентије Јакшић, мештанин Зубиног Потока, један од активиста грађанске иницијативе „За Зубин Поток“ забринут је и незадовољан што се зграда гради десетак метара од основне школе, на шта му је, каже, полицајац рекао да ће они заправо тамо ставити полицијске контејнере.

„Одмах сам им понудио део плаца ако ће стављати контејнере, јер полицијској станици у овој ситуацији није место поред школе“, рекао је Јакшић за „Косев“.

Канцеларија за Косово и Метохију оценила је ово као наставак ескалаторних и једностраних акција на северу КиМ.  После нелегално изграђених база на северу КиМ, у Зубином Потоку и Лепосавићу, градња полицијске станице у близини основне школе нови је удар на мир и покушај застрашивања српске заједнице која на Куртијеву полицију гледа као на окупаторску силу. Канцеларија, међутим, тврди да је земљиште на коме се полицијска станица гради некада било школско.

„Родитељи деце која похађају ову школу, али и остали мештани Зубиног Потока, револтирани су и забринути због чињенице да ће им Куртијева полиција бити у близини деце. Тим пре, када се зна да та иста Куртијева полиција малтретира и пребија српску децу, пуца у ненаоружане Србе, свакодневно хапси, пресреће и малтретира миран српски народ и да они немају ни шта да траже на северу покрајине по слову споразума, а камо ли у близини школа“, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Заменик команданта полиције такозваног Косова за регион Север Ветон Ељшани потврдио је да се на овом месту гради полицијска станица, наводећи да је то заправо исход одлуке која је донета још 2018. године.

„Пошто смо били у приватној кући, одлука је донета 2018. године,  а сада с,п добили сагласност да почнемо да градимо“, рекао је Ељшани.

Он је такође потврдио да ће на овом месту прво бити постављени полицијски контејнери.

„Пошто се полицијска станица тренутно налази у приватној кући, морамо да идемо и зато постављамо контејнере док се ова станица не изгради“, рекао је Ељшани.

Из Српске листе, тврде да одлука о којој Ељшани прича, никада није достављена локалној самоуправи, нити је од тадашњег руководства затражена сагласност нити одговарајуће дозволе за изградњу таквог објекта.