Прочитај ми чланак

НЕШТО ЛЕПО: Драган Николић откриве тајне Београда (1) (Документарна серија)

0

dragan nikolic nesto lepo led

Фондација Слободан Стојановић и Радио Телевизија Србије српској јавности представљају мале драмске вињете НЕШТО ЛЕПО, настале из богате писане заоставштине Београђанина Слободана Стојановића, које у култури, уметности и животу на неки начин примећују „Нешто лепо“. Прва епизода, од укупно 20, премијерно је  емитована на првом програму РТС-а у 17.45ч.

Драган Николић говори приче по текстовима Слободана Стојановића, јер по речима самог писца: разлог за исповест, ако би тако могло да се назове то сећање, јесте потреба да се човек на капији уласка у старост, бојажљиво осврне и види шта је то кроз године урадио; да ли да у свој својој снази осети грех и жал за изгубљеним временом или да размисли шта би још могао да ради, завршава, почиње и чак преправља и зато: „даће Добри Бог, можда, још неку годину за казну, а вероватно и за исправку“.

Слободан Стојановић, ( 1937 – 2000) детињство и младост провео је у Пожаревцу где је и сахрањен. Стојановић је био писац, уметнички директор Београдског драмског позоришта, уредник Телевизије Београд, професор драматургије на Факултету драмских уметности у Београду и иза себе је оставио бројна књижевна дела.

Његове најпознатије ТВ драме и серије су: Више од игре, Учитељ, Сироче, Јастук гроба мог, Опасна вода, Птич и птица, Расте трава, Осмејах Светог Спиридона, Велики дан и друге.

(nestolepo.com)