Прочитај ми чланак

ДРАМА У САРАЈЕВУ: Деца падала у несвест после примљене вакцине

0

dom zdravlja

Око стотину ученика Средње медицинске школе Бјелаве из Сарајева, јучер је примило антитетанус вакцину у дому здравља Вразова, а више њих имало је негативне реакције, попут губљења свијести, високе температуре, осипа… сазнаје „Дневни аваз“.

Према нашим информацијама, 12 ученика затражило је љекарску помоћ на Инфективној клиници КЦУС-а, а пет њих је задржано на испитивању. Како сазнајемо, све надлежне институције у главном бх. граду „су на ногама“ због овог случаја, који је унио панику међу ученике, њихове родитеље и медицинско особље.

Иначе, ради се о вакцини која се прима послије сваке повреде, угриза паса, те кроз редовну вакцинацију ученика, па постоје страховања да би сви пацијенти који су посљедњих дана примали ову вакцину могли имати негативне посљедице

Како сазнајемо од забринутих родитеља, ученици из два разреда вакцину су примили јучер ујутро око девет сати, а прве негативне реакције код 20 –ак дјеце почеле су се јављати у поподневним сатима, када су се дјеца почела жалити на болове, малаксалост, грчеве у мишићима, тјелесна температура им се почела пењати, неки су почели повраћати…

– Веома смо забринути, не знамо о чему се ради, син ми је остало синоћ на претрагама, а прве информације добит ћемо данас. Како су нам казали љекари, ово им се никада није десило – казала нам је једна забринута мајка.

ОБУСТАВАЉЕНА ВАКЦИНАЦИЈА: Нуспојаве код средњошколаца након примљене антитетанус вакцине

Завод за јавно здравство Кантона Сарајево упутио је јутрос допис домовима здравља о обустављању давања вакцине антитетанус, сазнаје бх. новинска агенција Патриа.

То је уобичајена процедура уколико се појаве неке компликације те се вакцинација обуставља док се не утврде све околности.

Одлука је донесена након што је на Клинику за инфективне болести јуче примљено 13-еро дјеце, рођене 1996. године, са неспецифичним клиничким симптомима који су назначени као могуће нуспојаве (у виду главобоље, вртоглавице, нестабилности при ходању и трњења у рукама), који су примили вакцину антитетануса у Дому здравља Вразова. Ради се о ученицима Средње медицинске школе на Бјелавама.

“Пацијентима је указана љекарска помоћ, а петоро од 13-еро дјеце задржано је на даљем лијечењу на Клиници за инфективне болести. Пацијенти се успјешно опорављају и нихово стање је стабилно”, саопштено је из КЦУС-а.

Одговора од надлежних из Дома здравља Кантона Сарајево данас, пише Патриа, није било.

(avaz.ba, atvbl.com, Србин.инфо)