Прочитај ми чланак

Кирби: Очекујем да ће америчка компанија „Есмарк“ преузети Железару у Смедереву

0
Фото: Бошко Карановић

Фото: Бошко Карановић

БЕОГРАД – Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изјавио је данас да је понуда америчке компаније Есмарк најбоља на тендеру за преузимање смедеревске Железаре и очекује да ће тај посао резултирати позитивним исходом.

Он је казао да представници Есмарка и Владе Србије воде интензивне преговоре о преузимању смедеревске Железаре.

„Мислим да ће премијер Србије Александар Вучић учинити све да договор о Железари Смедерево буде постигнут и мислим да је понуда Есмарк групе на тендеру најбоља”, рекао је Кирби.

То је пре свега питање за ту компанију у Владу Србије, рекао је Кирби и додао да је тендер за приватизацију Железаре у току.

„Видећемо да ли ће до тога доћи”, казао је амерички дипломата након скупа у Привредној комори Србије.

Мајкл Кирби: Влада Србије направила позитивне помаке у привреди

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби изјавио је данас да је Влада Србије направила многе позитивне кораке за побољшање услова пословања чему ће, како верује, додатно допринети најављено усвајање два важна законска акта – о планирању и изградњи и о инспекцијском надзору.

Кирби, који у Привредној комори Србије (ПКС) присуствује представљању резултата четврте Анкете УСАИД-овог пројекта за боље услове пословања у Србији, поновио је да ће САД наставити да помаже Србију у кључним реформским процесима.

Кирби је рекао да је влада у претходном периоду донела важан Закон о раду и повећала конкурентност привреде, затим учинила атрактивнијим амбијент за пословање, повећала запошљавање и смањила ниво сиве економије који је пребачен у легалне токове.

– Очекујем да до краја године буду усвојена и два важна закона – нови Закон о планирању и изградњи и Закон о инспекцијском надзору – казао је Кирби који сматра да ће та два закона омогућити нове инвестиције, повећати финансијску дисциплину и донети уштеде.

Амерички дипломата је рекао да приватни сектор у Србији има велики потенцијал и да може да буде конкурентан, што нам показују и велики српски извозници попут „Фијат аутомобила Србије“, „Купер Тајерса“ и других.

 Tanjug