Прочитај ми чланак

Чеси: Ми ћемо се снаћи, шта ће Срби

0

Упркос споразуму Русије и Украјине о безбедним испорукама гаса до пролећа Чешка се, због неизвесног развоја украјинске кризе, ипак плаши несташице гаса.

gasovod2-rojters_fЧешка у случају потребе може да покрије своје потребе гасом из других извора. Људи у Бугарској или Србији такву могућност немају

У држави страхују да ће, уместо преко Украјине, морати да увозе гас другим путем.

„Мислим да ниједан споразум између Русије и Украјине није коначан. Сигурно није дефитиван овај последњи који је договорен уз помоћ Европске комисије. Мислим да нам не даје основа да будемо мирни ни до марта, дакле до краја периода који покрива“, казао је чешком радију амбасадор Чешке за енергетску безбедност Вацлав Бартушка.

Русија и Украјина уцењују гасом Европу и не интересује их да ли ће се Европљани смрзавати ове зиме, упозорио је Бартушка.

„Чешка у случају потребе може да покрије своје потребе гасом из других извора. Људи у Бугарској или Србији такву могућност немају“, рекао је Бартушка.

Украјина је платила прву рату дуга од 1,5 милијарде долара руском Гаспрому на основу последњег споразума од прошле седмице који би требало да обезбеди и неометан доток руског гаса преко Украјине у друге земље Европе.

Досадашњи еврокомесар за енергетику, Гинтер Етингер прогласио је да Европљани не морају да се плаше да ће се зимус смрзавати, међутим, чешки експерти упозоравају да, ако Украјина не буде плаћала Русији гас и ако почне да користи за своје потребе гас намењен другима у Европи, Русија ће сасвим сигурно обуставити испоруке, као 2009. године током последње гасне кризе.

(Вести)