Прочитај ми чланак

ХАОС У СРБИЈИ: Да убију због виршле, осуђени убица на слободи, а жандарми мучили!?

0

dragana-a-skroz-dobra-pekara-radnica-mladic-pretucena-zemun-1414099362-583903

Драгана А. (47), радница „Скроз добре пекаре“, брутално је претучена у ноћи између уторка и среде на радном месту у пекари у Земуну. На њу су без икаквог повода насрнули младић и девојка, за којима полиција и даље трага.

ПОВРЕДЕ

– Драгана добила хематом на јетри
– прети јој унутрашње крварење
– повређени су јој бубрези
– има чворуге по глави и модрице по телу

Драгана А. је после једночасовног злостављања колима Хитне помоћи превезена у Ургентни центар, где је због озбиљности повреда задржана на даљем лечењу.

– Током ноћи закључавају се врата пекаре и ради само шалтер. Кад су дошли тај младић и девојка, одмах се видело да су због нечег бесни. Она је наручила рол-виршлу, а он сендвич.

Младић је рекао да му ставим кечап у сендвич, а девојка је тражила рол-виршлу. Рекла сам да ћу је услужити чим ставим кечап, али она се наљутила и отишла, а младић је кренуо за њом – прича Драгана А.

Међутим, после неколико минута младић и девојка су се вратили.

– Он је лупао на врата и викао: „Отвори, сад ћу да те убијем“. Потом је кроз шалтер ушао у пекару!

Повикао је: „Покварила си расположење мојој девојци“ и одмах ме напао!

Ударао ме је свиме што му је пало под руку, гађао ме касом, апаратом за кафу, шамарао ме је и давио!

Ипак, некако сам успела да се отргнем, откључам врата и истрчим из пекаре – присећа се Драгана.

ПОТРАГА ЗА НАСИЛНИЦИМА

Београдска полиција трага за младићем и девојком који се сумњиче да су претукли Драгану А.
Како сазнајемо, на терет им се ставља злостављање и мучење, а за то кривично дело предвиђена је казна до пет година затвора.

Њеним мукама, међутим, ту није био крај.

– Девојка која је била напољу почела је да ме чупа и удара. И младић је излетео из пекаре и ударио ми главом о стуб. Тад сам помислила да ће ме убити!

Он је наставио да ме дави и удара столицом, а она ме шутирала. Крв ми је лила из носа, а једино што је рекао док ме тукао било је: „Каква је ово држава“. Помињао је и неке паре – плачући прича Драгана А.

Њено запомагање чуо је радник обезбеђења пијаце и одмах позвао полицију.

– И даље су ме тукли, а онда је девојка повикала „Полиција“, и тада су побегли!

Питам се само како нико није наишао. Улица је прометна и увек неко сврати да једе – испричала је Драгана за Курир.

ЧЕТИРИ ПУТА ЈЕ ПЉАЧКАЛИ

Драгана А. се у последње три године четири пута нашла на мети разбојника, али је пљачкаши раније нису злостављали.

Једном су тројица младића вечерала и затим рекла да ће да иду, али да им Драгана преда новац из касе.

– Други пут је разбојник са сатаром ушао у пекару. Затворио ме у тоалет и узео новац, а трећи пут је пљачкаш скочио на витрину, зграбио касу и побегао – казала је Драгана А. за Курир.

СКАНДАЛ Осуђеног убицу пустили на слободу

Милош Станојевић (23), осуђен на 13 година затвора због убиства Богдана Гогића (27), пуштен је из притвора одлуком Апелационог суда. Он је у затвору провео само четири године.
Убијен испред куће: Богдан Гогић

Богдан Гогић је убијен 29. марта 2009. испред куће у Улици велемајстора Боре Костића на Бежанијској коси. Према првој пресуди Вишег суда, Станојевић је Гогића чекао скривен у жбуњу, испалио у њега седам хитаца из пиштоља, од којих га је један погодио у главу, и побегао. Убиство је снимљено сигурносним камерама, а кључни доказ био је пиштољ који је после убиства пронађен.

Милош Станојевић је на свом фејсбук профилу поставио фотографију затвора, уз коментар „Ово је моја кућа, живео сам ту”. Фотографију је окачио након изласка на слободу, а на свом профилу је добио велику подршку пријатеља.

Милош Станојевић је на свом фејсбук профилу поставио фотографију затвора, уз коментар „Ово је моја кућа, живео сам ту”. Фотографију је окачио након изласка на слободу, а на свом профилу је добио велику подршку пријатеља.

Суд је Станојевића 19. марта 2013. осудио на 13 година затвора, јер је утврђено да је убио Гогића. Убица се на пресуду жалио Апелационом суду, који је случај вратио у Виши суд.

Међутим, када је Гогићева породица дошла на последње рочиште, 3. октобра, били су запрепашћени када су угледали Станојевића како долази без лисица, потпуно слободан. Решењем Апелационог суда у Београду Станојевић је 22. августа пуштен да се брани са слободе, уз врло нејасно образложење.

– Апелациони суд сматра да је притвор био основан 2009. У одсуству неких других околности, које би оправдале притвор окривљеном, нема довољних и оправданих разлога за његово задржавање. У недостатку нових чињеница, продужење притвора нема значај и снагу које је имало на почетку поступка – стоји у образложењу суда у које је „Блиц” имао увид.

За олакшавајуће околности Апелациони суд је истакао да је Станојевић био у притвору скоро четири године, да раније није осуђиван и да се из притвора пушта уз обавезно јављање понедељком у Полицијску станицу Вождовац. Као отежавајуће, Станојевићу је узето то што је ухапшен тек након годину дана, да је у току бекства био у Италији и да се по повратку у Београд крио у стану своје тетке.

Тијана Гогић, сестра убијеног Бојана, разочарана је одлуком суда.

– Убица је био немилосрдан. Убио је мог брата док је мајка гледала кроз прозор. Син јој је умро на рукама. Да ли веће судија има срца, да ли могу да помисле како је нама када је убица слободан? Станојевић није познавао мог брата и мислимо да је дошао да изврши убиство за неког. Зато је било битно да он остане у притвору. Овако, можемо га сутра срести на улици. Он је за убиство провео у затвору само четири године – каже Тијана Гогић.

Zandarmerija-2-670x446

Жандарме сумњиче и за мучење Андреја Вучића!

Припадници МУП који су тукли браћу српског премијера и градоначелника Београда терете се за злостављање. Тужилаштво спроводи доказне радње, под истрагом четворица.

Четворица припадника нишког одреда Жандармерије, осумњичени за напад на Андреја Вучића, брата премијера Србије, и Предрага Малог, брата градоначелника Београда, као и двојицу припадника „Кобри“ током одржавања Параде срама, 28. септембра, терете се за злостављање и мучење, сазнају незванично „Новости“. Према изворима из истраге, на терет им се ставља и кривично дело ометање службеног лица у обављању дужности.

Саслушање осумњичених, Бобана Л., Драгана С., Златка Г. и Далибора Ђ., које је требало да буде одржано у четвртак, одложено је на неодређено време због штрајка адвоката. У Вишем тужилаштву „Новостима“ је речено да је кривична пријава поднета због инцидента у центру Београда током Параде срама.

ЗАДАТАК

Осумничени жандарми су раније на саслушању изјавили да су само извршавали задатке.
Они су тада рекли да су наређења да употребе силу према свима добили од тадашњег команданта нишког одреда Сенада Коштића и његовог заменика Ненада Анђелковића.

– По тој пријави, а везано за напад на Андреја Вучића и Предрага Малог, Тужилаштво спроводи одређене доказне радње – истичу из Тужилаштва.

Кривичне пријаве, како је недавно саопштено, против жандарма поднете су због бруталног пребијања браће премијера Србије и градоначелника Београда, и два члана обезбеђења, иако су се ови претходно легитимисали.

Прво је, подсетимо, цео случај био у надлежности Првог основног тужилаштва, које је, након што је полиција доставила затражене информације, изјаве, видео-записе и друге доказе у вези са тим догађајем, проследило списе Вишем тужилаштву, ради провере да ли има елемената кривичног дела из његове надлежности.

Инциденте су, подсетимо, забалежиле и камере, али ниједан снимак не показује почетак сукоба. На првом снимку види се тренутак интервенције на углу Светозара Марковића и Бирчанинове улице, док се на другом види да су Андреј Вучић и обезбеђење задржани у хаустору једне зграде.

Командант нишког одреда Жандармерије Сенад Коштић је, у међувремену, због овог догађаја разрешен дужности, а против припадника те јединице поднете су кривичне пријаве. Осумњичени жандарми су суспендовани са посла док траје истрага о овом инциденту.

(Курир, Блиц, Вечерње новости)