Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Професори су у праву!

0

Strajk  u prosveti

Од свих буџетских корисника истог образовног нивоа, професори су по висини зарада на последњем месту, и тако је већ деценијама. Држава врло мало улаже у образовање, стално се изговарајући да нема довољно новца.

За среду, 22. 10. 2014. године, најављен је једнодневни штрајк професора, и тога дана у школама чланицама репрезентативних синдиката неће бити наставе. Синдикати имају два штрајкачка захтева:

Изузимање запослених у образовању од најављеног смањења плата у јавном сектору;

Доношење правичног Закона о платама у јавном сектору на бази платних разреда за све директне буџетске кориснике, којим ће се исправити неправда према просветним радницима.

Покрет Двери пружа пуну подршку праведним захтевима професора. Сматрамо да је крајње време да владајућа елита почне озбиљно да размишља о наведеним темама. Од свих буџетских корисника истог образовног нивоа, професори су по висини зарада на последњем месту, и тако је већ деценијама. Држава врло мало улаже у образовање, стално се изговарајући да нема довољно новца. Ми смо свесни економске кризе у којој живимо, али се и питамо како има новца за многе друге, мање битне, службе и активности?

Оно што представља основу за напредовање једног друштва, а то је образовање, у земљи Србији није на цени. Материјални положај професора служи за подсмевање, што доводи до смањења њиховог ауторитета, а то се негативно одржава на омладину. Управо ова чињеница говори да би положај професора требало да се сагледава много шире. Нису једини проблем ове професије мале плате, већ постоји више озбиљних пропуста у организацији просветног система, а најозбиљнији проблем је смањење ауторитета професора. Повратак угледа овој професији требало би да буде још један у низу штрајкачких захтева, и то као стални задатак.

Професори, али и сви други слојеви друштва, који су искрено забринути за нашу заједничку будућност, за образовање и васпитање омладине, требало би да врше констатан притисак на владајуће структуре како би се коначно установио ред у образовном систему. Мале плате професора, мала улагања у осавремењивање наставе и школску инфраструктуру, губитак ауторитета професора и низ других проблема нису теме које треба да занимају само запослене у школама, већ све друштвене структуре. Без доброг образовања неће бити ни добрих лекара, судија, војника и полицајаца, дакле свих других буџетских корисника, али ни добрих економиста, привредника, предузетника, научника, проналазача нових технологија. Они су ти који ће ову земљу извући из економске и сваке друге кризе.

Једино са развијеним образовањем, у које се улажу много већа средства, ово друштво може да иде напред. Уз напомену да образовање није буџетски трошак, већ инвестиција, Покрет Двери пружа искрену подршку професорима уз поруку да истрају до испуњења захтева.

(Савет за образовање и науку Двери)