Прочитај ми чланак

Како је дечак са Косова постао бомбаш самоубица

0

Косовски Албанац Блерим Хета, који је у марту погинуо у Ираку, повукавши са собом у смрт 52 Ирачана, један је од 200 својих сународника за које се верује да се боре у Сирији и Ираку на страни исламских екстремиста, сејући смрт око себе, али наносећи и велику бол својим највољенијима.

mosul-rojters_fВерује се да се у Сирији и Ираку бори више од 200 Албанаца са Косова

Како пише британски ББЦ, некада су на Косову живеле породице које су традиционално припадале исламу, али нису биле посвећене вери, док се у последње време део младих људи тамо радикализовао.

Један од њих је Блерим Хета, који је 7. августа 2013. године напустио Косово, не рекавши фамилији ни реч. Два дана касније, послао је својој сестри Аријети СМС поруку у којој је навео да је у Турској, а она је, покушвши да га назове, схватила да јој је брат у – Сирији.

Потом је мајка нашла у синовљевој соби разгледницу, која је заправо била опроштај – дведесетчетворогодишњи Блерим је поручио да је отишао на пут и да се више неће враћати. 

Породица игнорисала сигнале

Блеримова сестра сматра да је њена породица игнорисала знаке да је њен брат постао радикализован, попут промене одеће и ношења браде.
„У то време смо веровали да он није глуп. Био је добар дечко, али мислим да су му испрали мозак. Прво су га плашили стварима које ће му се догодити у паклу. Онда су му испричали позитивну страну – о рају. Знам то, јер сам нашла списе које је оставио иза себе.“

Аријета од тада гледа братовљеве слике и присећа га се. „На овим сликама је он као дечак, и очи су му тако невине“.

„Мој брат је имао диван живот. Имао је новца. Није баш имао мерцедес него опел, али били смо срећна породица. И ја не могу да разумем зашто је то урадио“, прича Аријета.

Пре но што је отишао, Блерим је постао велики верник и често је путовао да би слушао проповеди разних имама, и зато његова СМС порука „из Турске“ није испрва забринула његову сестру.

Када је посумњала да је он у Сирији, а пре но што је мајка нашла разгледницу, Аријета је са њим разговарала преко Скајпа, и Блерим је тврдио да је у Турској, да тамо учи арапски и тражи жену која носи хиџаб.

Попут многих становника Косова, породица Хета је била секуларна, мада се културолошки идентификовала са исламом. А онда је Блерим почео да иде у џамију, да путује у Македонији и да обилази џамије у другим градовима Косова.

Аријета каже да је њеног брата заврбовао момак којег и данас виђа на улици. „Није му он купио карту за Сирију, али га је водио на места где се говорило да је џихад добра идеја. Надам се да ће се једног дана том момку судити због оног што је урадио“, каже она огорчено.

irak-rojters_fПородице у страху: Становници Косова најчешће крију да су им рођаци отишли у Ирак или Сирију

У своја последња три месеца на Косову, Блерим Хета се променио; пустио је браду, почео је да носи краће панталоне попут дела муслимана на Блиском истоку, и гледао је много видео клипове на јутујубу са молитвама разноразних имама. Онда је отишао.

На послетку је Блерим директно признао сестри преко Скајпа да је у Сирији и рекао да се бори за своју веру. Такође је рекао да су други народи лоши, и да жели да умре за Алаха, и да ће му то причинити велико задовољство.

„Почела сам да плачем и вриштим и да га питам у каквој то врсти религије мораш да убијаш људе и да убијеш себе. А он ми је казао: ‘Ако будеш са мном причала на тај начин, више те никад нећу назвати“, рекла је Аријета.

Само је ислам права ствар

Онда је Блерим 24. марта 2014. назвао своју породицу на Косову. Аријета га је питала да ли ће се вратити и казала му да је његова мајка веома тужна. „А он ми је казао: ‘Ви људи не знате шта радите. Само је ислам права ствар.’ И додао је: ‘Можда ћу данас или сутра срести Алаха.’ Па је причао са мојом мајком и рекао: ‘Опрости ми. Хоћеш ли ми опростити све што сам учинио?“

Дан касније, Артијетин брат дигао је себе у ваздух као бомбаш убица и том приликом убио 52 Ирачана.

„Док је био на Косову, Блерим је причао да бомбаши-самоубице нису муслимани. Али кад сам с њим о томе причала кад је отишао у Сирију и питала га: ‘Да ли је добро убијати људе?’ он је одговорио: „Ако нису муслимани – јесте“.

Власти Косова сматрају да око 200 тамошњих Албанаца ратује у разним милитантним групама у Сирији и Ираку.

Неки верују да становници Косова избегавају да причају о томе да су им рођаци у Сирији и да тамо ратују, и да бити повезан са радикалним исламом значи бити стигматизован. Постоје и страховања од губитка посла ако се сазна да је неко из породице – члан Исламске државе.

(Вести)