Прочитај ми чланак

Русима српска, Србима хрватска прасетина

0

prasici

Србија је овог лета из Хрватске увезла за трећину више робе него пре 12 месеци. Хрватски извоз у Србију напросто је „експлодирао“ у јулу месецу ове године, када је повећан за чак 32,6 одсто, у односу на исти период лане. Томе је највише допринео четири пута већи увоз свиња из суседне државе, као и повећан пласман делова за седишта из Хрватске.

Србија је, према званичним подацима Републичког завода за статистику, за седам месеци 2014. извезла у Хрватску робе у вредности за 272,4 милиона долара, што је 18 одсто више у односу на исти период 2013. године, док је увоз износио 298,6 милиона долара, више за 14,5 одсто у односу на 2013. годину. 

СУФИЦИТ САМО У РЕГИОНУ

Највећи суфицит Србије у робној размени, односно већи извоз од увоза, остварен је са бившим југословенским републикама – Босном и Херцеговином, Црном Гором и Македонијом. Највећи дефицит јавља се у трговини са Кином, због увоза телефона за мрежу станица и лаптопа, Казахстаном из којег је увожена нафта и природни гаса, и са Руском Федерацијом због увоза енергената, пре свега, нафте и гаса.

– Увоз из Хрватске у јулу ове године износио је 48,9 милиона долара и већи је за 32,6 одсто у односу на јули 2013. године – каже за „Новости“ Митар Пржуљ, координатор за регионалну сарадњу Привредне коморе Србије. – Увоз је повећан, у првом реду, захваљујући великом повећању увоза свиња, масе преко 50 килограма и то у вредности 3,2 милиона долара, који је већи више од четири пута у односу на исти месец прошле године. Такође, дупло је већи и увоз делова за седишта из Хрватске, а њих смо у јулу увезли у вредности од 1,6 милиона долара.

Драстично повећан увоз свиња из суседне државе последица је мањка свежег меса на српском тржишту. Томе је, уз слаб сточни фонд, допринео како се претрпоставља и повећан извоз меса из Србије на тржиште Руске Федерације.

Када је реч о робној размени у региону, Србија и даље бележи дефицит у спољнотрговинској размени са Хрватском. Хрватима смо лане платили 467,5 милиона долара за њихове производе, а продали смо им робу вредну 414,3 милиона динара. Дефицит у робној размени на страни Србије износио је 53,2 милиона долара, што је значајно мање него 2012. године, када је био чак 146 милиона долара.

Структура српске робе у робној размени са Хрватском је и даље неповољна, доминантне су сировине и репроматеријал, као и производи нижих фаза обраде.

– Прехрамбени производи и пића чине петину укупног српског извоза у суседну државу – кажу у ПКС. – Продајемо им уље од сунцокрета, електричну енергију, картон, шећер, уљане погаче, балоне, џемпере и пуловере, тоалетну хартију, делове за моторе, пшеницу, кукуруз…

(Вечерње новости)