Прочитај ми чланак

Запад се спрема за ТРОГОДИШЊИ РАТ

0

510474_nato05foto-ap_f

Британија би могла да се укључи у трогодишњи сукоб са исламистичким терористима, а тај рок предложио је амерички државни секретар Џон Кери последњег дана самита НАТО-а у Велсу, пише британски Телеграф.

Лондон обећава да ће остати уз Сједињене Америчке Државе у борби за „деградацију и коначно уништење“ „Исламске државе Ирак и Левант“ (ИСИЛ).

Британски премијер Дејвид Камерон инсистира да Британија „још увек“ није за покретање ваздушних удара, али додаје да је „јасно да је војно ангажовање потребно“, прикључујући се „коалицији“ за борбу против терориста коју предводе САД.

Камерон је обећао да остаје уз Барака Обаму, који је рекао да ће утерати џихадисте на „исти пут на који смо утерали Ал Каиду“.

Камеронова одлука долази на крају недеље у којој је ИСИЛ, који је убио два америчка новинара, запретио погубљењем британског држављанина Дејвида Хајнеса.

На крају самита НАТО-а, Камерон је поновио да би Британија могла да узме улогу у војној интервенцији ради заштите „националних интереса“.

„Борба у коју смо укључени, битка са исламистичким екстремистима у земљи и иностранству, јесте генерацијска“, навео је Камерон.

„Јасно је да је потребно војно ангажовање и већ сам рекао да ништа није искључено. Радићемо у нашем националном интересу. Шта год да радимо мора бити део свеобухватног плана. Морамо да сарађујемо са савезницима. Морамо одмах да помогнемо онима који су на терену укључени у борбу“, истакао је Камерон.

Коментари британског премијера уследили су пошто је амерички државни секретар Џон Кери открио да је један број чланица НАТО-а формирао „коалицију“, који ће збрисати „геноцидни и отмичаки“ ИСИЛ.

План за борбу са ИСИЛ мора бити утврђен уочи седнице Генералне скупштине УН, касније овог месеца, додао је Кери.

Камерон и Обама сагласили су се да би ваздушне ураде требало покренути само ако би Ирачани могли одмах да формирају „стабилну, инклузивну владу“.

„Премијер (Камерон) је доста времена провео са Обамом (на самиту). Много су разговарали“, рекао је за Телеграф неименовани високи званичник британске владе.

Амерички председник је изјавио да су чланице НАТО-а „једнодушне“ у уверењу да треба уништити ИСИЛ.

„То се неће догодити преко ноћи, али се крећемо у правом смеру. Постићи ћемо наш циљ“, сигуран је Обама.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, вечеру на НАТО самиту ипак је провела убеђујући лидере да фокус треба ставити на Авганистан, пре него на кризу у Ираку и Сирији.

 

(RTS)