Прочитај ми чланак

СРАМНА УЦЕНА Купи моју књигу и положићеш испит

0

uplatnica-01

Радован Грандић, професор Филозофског факултета у Новом Саду, уцењује студенте да купе његове књиге како би положили испит.

Сваки студент пре полагања усменог дела испита од Грандића добије уплатницу и произвољно одређену цену која се креће од три до 20.000 динара. 

Декани сами решавају проблем

У републичкој просветној инспекцији кажу да се проблемом неетичког понашања професора баве комитети факултета. „Ипак, кад је примала пријаве у вези са условљавањем куповине уџбеника, инспекција је дописима деканима факултета указивала на проблем“, кажу у Министарству просвете.

– На писменом делу испита студенти су дужни да професору оставе број телефона, јер је оцену могуће сазнати искључиво путем СМС-а – прича једна од студенткиња.

На уплатници је број рачуна на који се новац уплаћује, а намена је – куповина књига.

– Професор, наводно на основу бодова које смо претходно код њега скупили, одреди књиге које треба да купимо за усмени део испита. Она је од Грандића добила шест књига и уплатницу на којој је било исписано 6.500 динара.

– Кад дођемо са уплатницом, професор нас ни не слуша шта одговарамо – истиче наш саговорник.

Професор не пориче да даје уплатнице студентима.

– Ипак, никада им нисам рекао да морају да узму уплатницу и да морају да плате – каже професор Грандић. 

Озбиљно

Наставна већа морају озбиљно да се позабаве овим проблемом, није довољно да декан поразговара са професором, каже Нада Ковачевић, проректорка за наставу УБ.

Управа факултета ништа не предузима да спречи такво понашање професора. Тако ни јуче нису хтели да одговоре на питања „Блица“.

У покрајинској просветној инспекцији кажу да су добили пријаву против професора Грандића и да ће испитати случај.

И поједини професори Универзитета у Београду такође условљавају студенте да купују њихове уџбенике како би могли да полажу испит.

– На ФАСПЕР професор Драган Рапаић приморава студенте да купе ЦД с његовом књигом. На испиту у јануарско-фебруарском року је положило десетак људи од 100, јер је асистенткиња која је дежурала рекла да је бесан пошто су само две особе купиле ЦД – испричали су нам студенти ФАСПЕР, али са овог факултета такође нису хтели да дају коментар.

(Блиц)