• Почетна
  • СПОРТ
  • СП ОДБОЈКА: Сјајна игра Србије за прву победу (Ток меча)
Прочитај ми чланак

СП ОДБОЈКА: Сјајна игра Србије за прву победу (Ток меча)

0

odbojka rig

Одбојкашка репрезентација Србије остварила је прву победу над Светском првенству у Пољској, савладала је Аргентину 3-1 (25:17, 20:25, 25:21, 25:21).

И поред доста грешака у игри, наш тим је добио први сет са убедљивих 25:17. У наредном сету Аргентинци су од старта водили те са 25:20 изједначили у сетовима.

То није омело „орлове“, у наставку меча подужи ниво игре те не дозвољавају ривалу ниједну шансу да се понадају победи. Други сет фуриозном игром стижу до 25:21, а у истом ритму долазе и до 25:21 за меч.

Иако под великим притиском због тешког пораза на старту СП, наши одбојкаши одлично отварају меч, превазилазе лоше тренутке те први стужу до сета. Уследила је егал борба у другом где Аргентинци одличним сервисом у финишу успевају да изједначе, и ту стају.

„Орлови“ улазе у сјајан ритам, сјајно сервирају, одлично реагују на пријему, а пре свега савршено комбинују на мрежи и скоро без грешке надмудрују блокове Аргентинаца.

Тако су у трећем сету имали девет поена предности након чега се опуштају и дозвољавају ривалу да се примакне, али на време се буде и добијају сет. Тиме су буквално преломили меч јер већ на старту четвртог стичу шест поена предности и до краја рутински одржавају вођство за важну победу.

Србија у четвртак играју са Аустралијом (16:30), у суботу са Венецуелом (16:30), а у последњем колу са Камеруном у недељу (20:15).

Ток меча:

Србија је добро отворила меч сигурним сервисом уз одличан блок, али Аргентинци користе грешке нашег тима и преокрећу на 12:10. Уследила је серија „орлова“ од три поена у низу, али Ковачевић новом грешком враћа ривала у егал. Наш тим у наставку сета поправља сервис и стиже до 17:14, да би у самој завршници сета одличан напад неутралисао нове грешке, те смечом и блоком Подрашчанина убедљиво осваја први сет (25:17).

Грешком на сервису Атанасијевић отвара други сет, а Аргентинци добрим блоком ‘беже’ на 5:3. Ипак, чим је сервис успео да поремети пријем ривала, „орлови“ стижу до егала. Уследио је окршај Атанасијевића и Гонсалеса за 10:10, да би у наставку сета Аргентинци добрим сетом стекли +2 на техничком тајм-ауту (16:14).

Србија је пратила ривала у стопу, али није успевала да преокрене ритам меча. „Гаучоси“ то користе и преко Филардија и Контеа стижу до 21:18, због чега је Колаковић морао да тражи тајм-аут.Међутим, то није зауставило налет Аргентинаца који пре свега великом пожртвованошћу за сваку лопту стижу до изједначења (25:20).

У трећем сету владао је егал до 10:10, тада Никић и Јововић покрећу серију 4:0 за прву осетну предност Србије која расте на +4 после техничког тајм-аута (17:12). Наставили су наши одбојкаши у сјајном ритму да разбијају „гаучосе“, Атанасијевић кроз двојни блок смечује за 22:13. „Орлови“ су на 24:15 имали прву сет лопту, али су се тада превише опустили, дозволили ривалу да веже чак шест поена на сет лопти и практично врати у игру (24:21). Тада коначно Колаковић тражи тајм-аут, након кога одмах освајају поен за 2-1 у сетовима (25:21).

Овај мали пад није пореметио ритам нашег тима, настављају „орлови“ да газе „гаучосе“ и у четвртом сету, експресно стижу до 4.1, то расте на 6:2, а на први технички тајм-аут одлазе са 8:4. Ни нова пауза није помогла Аргентинцима, Србија додатно повећава предност на 12:6. Аргентинци тада појачавају притисак, али не успевају да се примакну нашем тиму, који одржава 3-4 поена предности, те сигурним комбинацијама на мрежи стиже до прве меч лопте на 24:21. Колаковић тражи тајм-аут, након кога је уследила нова сјајна акција за победу од 3-1 (25:21).

(Б92)