Прочитај ми чланак

НАПЛАТА Ево шта ЕПС неће дирати малим дужницима

0

struja-salter

Принудна наплата дугова за струју коју је ЕПС почео јуче обухватаће грађане који нису плаћали рачуне од јула до новембра 2013.

У ЕПС појашњавају да принудна наплата важи само за домаћинства, пошто би њихова дуговања ускоро могла да застаре. За сада неће бити обухваћени највећи дужници из привреде, јер је код њих рок застаревања три године.

– За физичка лица рок застаревања је годину дана. Сада смо извршитељима дали предмете који су приоритет, а како их буду закључивали добијаће нове – наводе у ЕПС-у.

Светлана Манић, заменик председника Коморе извршитеља, каже да је реч о дужницима, физичким лицима, чија дуговања износе од 5.000 до 50.000 динара, најчешће тридесетак хиљада. Они ЕПС-у укупно дугују милијарду и 100 милиона динара.

– Има 103.826 дужника из целе Србије који нису платили један или највише шест рачуна у 2013. години. Сви прво могу да очекују стављање административне забране на плату или пензију. Уколико немају примања, провераваћемо стање њихових рачуна у банкама, а наплата је могућа и одузимањем покретних ствари, укључујући аутомобиле, моторе, па и непокретну имовину. Онима који немају ништа, обуставићемо поступак због немаштине – прецизирала је Светлана Манић.

Она је додала да ствари које су неопходне за живот дужника и његове породице, као што су фрижидер, кревет, шпорет, кућни љубимци, ордење, медаље, не могу бити предмет пописа и спровођења извршења.

(Блиц)