Прочитај ми чланак

Веру за вечеру: Србин Винко Стојановић прешао у Ислам и постао Вехабија (ВИДЕО)

0

Други Србин који је прешао је у ислам у Зеничко-добојском кантону. Вјеру је промијенио Винко Стојановић (24) из Завидовића, а од тога су вехабисти, као и до сада, направили спектакл, пишу Вечерње новости.

– Одлучио сам да примим ислам зато што ми се нису свиђале неке ствари у мојој вјери, прије свега, коришћење алкохола. Узећу име Абдурахман за своје будуће – рекао је Стојановић уз клицање присутних: “Текбир” и “Алаху екбер”.

Члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић рекао је да није изненађен таквим развојем догађаја.

– И даље тврдим да је у питању социјални моменат, да су небошњаци сведени на грађане другог реда и да им се као алтернатива исељењу промјена вјере намеће као излаз из тешке ситуације – анализирао је Галијашевић појаву преобраћања вјере у ФБиХ.

Галијашевић наглашава да су главни промотери тих активности организација “Пут у рај” и друге прикривене невладине организације, поменувши СУННИ Легион и ИНН. Притом као индикативно наводи јавно публиковање вјере, што само може додатно да забрине малобројне Србе у ФБиХ, посебно у Зеничко-добојском кантону, који покушавају да се организују и тиме заштите.

– Нисам упознат с тим случајем, али уколико је ријеч о породици Ненада Стојановића и његовом сину, ријеч је о примјерној вишечланој породици, у којој управо и једино Винко није био узоран члан Цркве – рекао је протојереј Зоран Живковић који службује у Завидовићима, Возући и Жепчу.

РТРС