Прочитај ми чланак

Томислав Николић: Сад се сви чешкају по глави због Косова

0

nikolic-beta

Председник Србије Томислав Николић је оценио да је регионални самит у Дубровнику био веома добар скуп, а говорећи о учешћу немачке канцеларке Ангеле Меркел на скупу, рекао је да је она по природи ствари најодговорнија у ЕУ и да се од ње очекује да чујемо истину. Николић рекао да увек има проблем кад иде на такве скупове, зато што су обавезни за председницу привремених институција из Приштине Атифету Јахјагу.

„Ту дилему сам себи одавно разрешио. Нећу себе да лишим тога да кажем на том скупу шта мислим, а издржаћу да слушам шта говори представница која каже да долази у име независног Косова и коју већина тако прихвата“, рекао је Николић.

Он је навео да је данас то слика и Европе и света и да ми у томе морамо да се снађемо, да не наљутимо оне који су признали Косово, а да не дамо оно што је наше.

„Ја мислим да је госпођа Меркел добро схватила и нисам имао никакав притисак на ту тему. Она је веома позитивно осталима говорила о Србији, о томе шта смо урадили. Има тема о којима је бриљантно обавештена, а на понешто сам морао да јој скренем пажњу“, рекао је Николић.

Николић је објаснио да се на таквим скуповима не говори о чланству Косова у УН зато што ту сви чине уступак. „Где год се појави председница Косова, ми се сви лишимо својих функција. Ту тему избегавају сви јер је о тој теми незгодно говорити“, рекао је Николић.

Николић је указао је да више од 90 одсто светских држава не би никада признало ниједну отцепљену територију као државу да није притисака. Навео је да је, када је реч о Косову, учињен преседан и да се „сад чешкају по глави“ они који су га учинили.

Николић је поручио је и да је тема разговора живот на Космету, који под надзором ЕУ мора да буде уређен тако да грађани имају могућност за запослење, мир и безбедност.

Говорећи о заједничкој спољној политици ЕУ, Николић је рекао да је питао како то да, када је реч о Косову, пет чланица ЕУ не следи ту политику.

„Која је санкција према њима? Ако могу да буду у ЕУ а да не признају Косово, можемо и ми да уђемо у ЕУ а да не признамо Косово као независну државу“, рекао је Николић, наводећи да ће то бити наш стални проблем који ћемо у континуитету морати да решавамо.

(НСПМ)