Прочитај ми чланак

ИСТИНА О КОСОВСКОМ БОЈУ: Победничка војска не бежи, а турска се повукла из Србије

0

jovan-deretic-prinrscreen-1401545219-507323

Академик Јован Деретић изјавио је како победничка војска никада није побегла са бојишта, а турска војска је побегла са Косова и ниједан њихов војник није остао у Србији.

Према савезу који је касније склопљен, Србија је једино била дужна да султану да 10 одсто од прераде сребра и ништа више.

„На Косову имамо податке од турских хроничара, који су били углавном хоџе јер су они једини били писмени. Они су верно представљали битку све до оног момента када треба да се каже да су поражени, јер као верници не смеју да кажу да је Алахова војска поражена“, наводи Деретић и додаје пример када је српско десно крило, које је водио Вук Бранковић са 12.000 оклопних коњаника.

„Он је уништио лево турско крило, а онда је откривен центар где је био султан Мурат. Обилић је искористио ту пукотину у сјурио са 12 витезова према султану и оборио га је копљем са коња и докјрачио мачем“, наводи Деретић и наставља да су Обилића потом убили.

Како даље наводи академик, свако ко се разуме у војне ствари зна да ако је једно крило сломљено, а центар опкољен, то је крај и излаза више нема.

(Курир)