Прочитај ми чланак

Повратак Жандармерије на пар метара од Косова

0

zandemerija 1_f

Припадници Жандармерије, вратили су се у петак у базу Трпезе, на административну границу Србије и Космета, пошто су је напустили пре пет дана.

Председник Месне заједнице Добри До Радован Јелић рекао је за агенцију Бета да су припадници Жандармерије пре пет дана спаковали ствари које су биле у њиховој бази, искључили струју и напустили село, без икаквог образложења мештанима.

„Мештани су током одсуства припадника Жандармерије, организовали сеоске страже, јер тврде да им је одласком Жандармерије била угрожена безбедност“, рекао је Јелић.

Одмах по њиховом одласку Албанци с Космета су испалили неколико рафалних паљби из аутоматског оружја, у близини сеоских кућа.

Страх од Албанаца: Огњишта бранимо оружјем!

„Сви смо сведоци њиховог одласка. Пуцњава која се потом догодила, била је повод да двоје мештана, чије су куће најближе линији раздвајања са Косметом, долазе да спавају унутар села, код рођака и пријатеља.

У Мердару мирно

Мештани села Мердаре које се такође налази уз саму административну међу са Косметом кажу да се не осећају угрожено, јер је база Жандармерије у самом селу, али да им није све једно када чују „гласине“ да би и одатле могли да се повуку.
– Последњих две године слушамо приче да ће се Жандармерија повући.
На срећу, за сада немамо чега да се плашимо, јер има ко да нас брани – каже некадашњи председник Месне заједнице Мердаре Часлав Милошевић.

Мештани су се после тога организовали, и ноћу и дању су патролирали селом, чувајући стражу од евентуалних упада наоружаних Албанаца са Косова“, казао је Јелић.

У куршумлијском планинском селу Трпезе, шумокрадице за које се верује да су с Косова и Метохије, посекле су дрва на површини од неколико стотина хектара.

Мештанин Зоран Јовановић (50) каже да је сваки упад шумокрадица пропраћен пуцњавом и оружаним инцидентима.

„Поред свега тога, пре седам година косовски Албанци су убили Душана Мићиновића и опљачкали су му 50 оваца и 13 крава.

Зато имамо разлог што страхујемо и што смо се организовали да обилазимо село.

Ја и комшија Горан Лакићевић смо патролирали селом и уз саму административну границу, гледали да ли има трагова или нешто сумњиво, како би на време јавили надлежнима да реагују“, казао је Јовановић.

Одборник у СО Куршумлија Миливоје Томовић истиче да је база Жандармерије фактички штити десетак куршумлијских села и да су људи без ње у оправданом страху.

– У питању је критично подручје, јер шумокрадице стално упадају на територију општине Куршумлија и наоружани илегално секу шуму. Сви се одлично сећамо како је прошао Душан Мићуновић – каже Томовић.

(Вести он лајн)