Прочитај ми чланак

Бачка чоколадна чаролија

0

eugen-novi-sad

Беле чоколаде са маком и медом у чаробно дизајнираном паковању са детаљима разгледница старог Београда, па црне са ђумбиром и лимуном у не мање раскошним кутијама са мотивима старе Србије, млечне са бадемима и карамелом, у прелепој амбалажи са старим сликама Петроварадинске тврђаве…

Ово је тек мали део онога што се, већ осму годину, прави у „Еугену“, фабрици за ручну производњу чоколаде у питорескном бачком селу Гложан, надомак Новог Сада. Она је, открива један од власника Петар Јовановић, названа по принцу Еугену Савојском, славном аустријском војсковођи и великом пријетељу Срба.

– Када је с краја 17. и почетком 18. века, уочи великих битака са Турцима код Сенте или Петровардина, долазио у ове крајеве, житељи су га, вели легенда, дочекивали течном чоколадом. Она се, иначе, искључиво у течном облику служила све до 19. века, а све те приче сам први пут чуо на једној изложби у Музеју Војводине, па би се могло рећи да је ту наша фирма и „крштена“ – вели Јовановић.

Свему је у прилог ишло и то што је принц Савојски био велики естета који је, уз остало, подигао и чувени бечки дворац „Белведере“. Фабрика у Гложану стартовала је 2007. године, недуго пошто су се Јовановић, иначе технолог, и његов пријатељ Ђура Баран, електроинжењер, данас обојица 40-годишњаци, после вишегодишњег живота у тима земљама вратили из Словеније, односно САД.

Идеја је била Јовановићева, али серијске опреме за ручну производњу није било ни тада, нити је има данас: оно што се производило било је или за посластичаре или за велике фабрике са индустријском производњом.

– Стога смо сами направили постројења у којима вршимо темперирање, односно топљења чоколадне масе, што је прва фаза производње. Користимо, наравно, у свету најбољу чоколадну масу коју увозимо из Немачке – каже Баран.

Врхунска сировина је, ипак, само први корак ка чоколадама какве се данас праве у Гложану. Остало је плод знања и, наравно, маште укупно 25 запослених, на челу са Јовановићем и Бараном.

Јер, управо она, поред већ помињаних ђумбира, лимуна, мака или бадема, „еуген“ чоколаде оплемењује и брусницом, шљивама, орасима, кокосом, лешницима, рогачима, наранџом, бибером…

– Најпродаванија нам је црна чоколада са наранџом и бибером – каже Јовановић.

Годишња производња у Гложану данас се креће око 40 тона, а до ње се стигло корак по корак, само сопственим улагањима, без било чије финансијске помоћи. Производи са знаком „Еуген“ се продају у Србији, Словенији, Хрватској, БиХ, Руминији… А оно што им даје додатну атрактивност јесте амбалажа које се заиста не би постидео ниједан светски произвођач.

НОВАК И ФЕДЕРЕР

Међу неколико специјалних колекција „Еугена“ је и она која носи име Новака Ђоковића. Својевремено, са његовом агенцијом је договарано да у ланцу ексклузивних продавница које је она требало да отвори широм света, буду и чоколаде из Гложана.

– Отварање је, засада, одложено, али ми не губимо наду, јер желимо Нолетовим стопама. Он је са тениског врха скинуо Роџера Федерера, иначе промотера швајцарског „Линдеа“ који је број један у свету чоколаде – кажу, ведро, Јовановић и Баран.

(Вечерње новости)