Швајцарске чоколаде из Новог Сада: Водећи светски произвођач долази у Србију

0

Водећи светски произвођач висококвалитетне чоколаде и какао производа, мултинационална компанија „Бери Калебо“, чије је седиште у Швајцарској, стиже у Србију.

Стојан Кемера, генерални директор ове компаније за југоисточну Европу, рекао је за Б92 на Копаоник бизнис форуму да ће камен темељац фабрике бити постављен у четвртак 5. марта.

Додао је да очекује да ће градња трајати око 12 месеци, што значи да би требало да буде отворена у првом кварталу идуће године.

„Ово ће променити целокупну слику тог дела Новог Сада, јер ће, поред фабрике, ту бити и Чоколадна академија, наш развојни центар на 2.000 квадрата“, рекао је Кемера.

Истакао је да ће фабрика годишње извозити робу у вредности 150 милиона евра, висина инвестиције у првој фази је 50 милиона евра, а фабрика ће запослити 100 људи.

„Фабрика ће бити извозно оријентисана, али ће бити и хаб за све домаће кондиторе и занатлије“, додао је Кемера.

Уговор о средствима подстицаја за инвестицију овог швајцарског произвођача чоколаде и производа од какаоа потписан је крајем септембра 2019. године у Новом Саду.

Фабрика ће, како је најављено, бити изграђена на регионалном путу М-7 према Зрењанину.

Антоан Десент Африк, главни извршни директор компаније, навео је раније да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар, из ког ће „Бери Калебо“ снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.

Планирано је да фабрика има почетни производни капацитет више од 50.000 тона годишње.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!