Прочитај ми чланак

Емир Кустурица: Верујем да ће Вучић бити паметан

0

emir-kusturica

Верујем да ће Александар Вучић бити паметан и да ће остварити европску стандардизацију за коју се залаже, па и у области заштите животне средине – каже прослављени редитељ Емир Кустурица поводом Дана заштите природе, који је јуче обележен и у Парку природе „Мокра гора“.

Један од кључних стандарда ЕУ јесте да свака држава мора да има најмање 11 одсто територије под заштитом, док Србија има свега шест. Надлежни су годинама упозоравали на то, док су еколошке организације скретале пажњу да се о заштити животне средине води све мање рачуна. Према Кустуричином мишљењу, за то је крива прошлост и лоше навике људи.

– Присетите се Креманске енергије. Како су вриснули на мене када сам кренуо да примењујем принцип заштите који је по европским мерама. Људи су препрека свакој идеји, па и идеји заштите животне средине. Верујем да би сваки политичар коме се предложи добар план заштите одређене територије, тај план и прихватио. Проблем је у томе што је код нас политика инстантна, а не дугорочна – каже Кустурица. Он додаје да природа треба да се штити свакодневно, онолико колико је ко у могућности, али да свест о томе код нас није довољно развијена. Оптимиста је и у погледу промене политике када је у питању екологија.

– Ниједна нормална држава не одустаје од борбе за здраву животну средину. Нама је потребан заокрет у размишљању, па онда и у деловању. Србија може да заштити подземне воде, реке, и, као и свака нормална држава, да прави планове у локалним микрозаједницама – закључује Кустурица.

У Србији је заштићено свега шест одсто територије, односно 474 подручја – пет националних паркова, 17 паркова природе, 16 предела изузетних одлика, 69 резервата, 325 споменика природе и 39 подручја од културног и историјског значаја.

Директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић указао је на то да проценат заштите мора да се повећа уколико Србија жели да постане равноправни члан међународне заједнице, али и да је већи степен заштите од виталног националног интереса.

Прво заштићено добро

Дан заштите природе установљен је 2009. године усвајањем Закона о заштити природе. Одабран је 11. април, дан када је 1949. први пут заштићено једно природно добро у Србији, а то је Споменик природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

(Данас)