Прочитај ми чланак

Владан Глишић: Колонијално деловање уништило институције у Србији

0

vladan-glisic

Економски опоравак Србије није економско него политичко питање: ко год заступа политику да ЕУ нема алтернативу ради против привредног опоравка Ср6ије.

Владан Глишић је један од лидера Покрета Двери, који има национални предзнак и који је, поред тога, постао препознатљив по борби за истинске, традиционалне вредности. Можда баш због тога, овај покрет младих, енергичних и неукаљаних људи добио је неочекивано велик број гласова на претходним изборима. Са Глишићем смо разговарали о томе шта ће на овим изборима понудити бирачима.

Господине Глишићу, шта је суштинска идеја Двери са којом излазите на предстојеће парламентарне изборе?

– После двадесет пет година оваквог парламентарног система доживљавамо метастазу канцера који је тада почео. Страначки систем који је тада направљен и данас доводи до тога да се најгорим људима даје власт у Србији. Двери се залажу за промену изборног система, да се гласа за човека, а не за партију. Зато смо ми политички покрет, на изборима наступамо као група грађана, а не као политичка странка. Страначко кадрирање је доводило све горе и горе кадрове у државни апарат и због тога је тако лако завладала политика „ЕУ нема алтернативу“.

Двери су против евроатлантских интеграција јер нас је НАТО бомбардовао осиромашеним уранијумом и посејао садашњу епидемију канцера о којој све страначке структуре у Србији ћуте.

ЕУ је штетна за Ср6ију јер нас је довела у дужничко ропство, пљачкашком приватизацијом уништила нашу привреду и смањила за 400 000 становништво Србије у последних десет година.

Брисел је све време подржавао странке које су владале у том периоду! Насупрот тој политици, Двери се залажу за евроазијске интеграције, јер нам бесцаринским трговинским уговором Русија омогућава приступ на тржиште од 200 милиона људи и подизање наше произвођачке иривреде, уместо ЕУ која подржава само увознички лоби.

Да ли инсистирање Двери на привредном развоју значи да нисте задовољни економском политиком и учинком владajyћe коалициде на челу са СНС-ом?

– Напредњаци су само наставили политику ДС-а. Задужили нас за joш пет милијарди евра за само годину дана. И даље се СНС удвара увозничком ло6ију, нарочито словеначким и хрватским фирмама. Пољопривредно земљиште предаје Арапима, а читаво пространство плодне земље у Војводини предају хрватском тајкуну Тодорићу.

Настављају политику „ЕУ нема алтернативу“ и тако нас доводе дотле да будемо надничари на сопственој земљи. Економски опоравак Србије није економско него политичко питање: ко год заступа политику да ЕУ нема алтернативу ради против привредног опоравка Ср6ије.

Такође, свака килава идеја о неутралности није решење, већ неодговорност. Србија свој привредни развој решава стратешким везивањем за Руску Федерацију и евроазијске интеграције. Једино када се тамо вежемо безбедносно, војно и политички, имаћемо и привредни развој подржан тржиштем ко]е хоће наше производе. А наши производи ће бити 15 до 20 одсто конкурентнији од осталих. Једино тако се стварају нова радна места у Србији.

Када бисте у наредном периоду добили прилику да будете део коалиције на власти, да ли бисте имали кадрове који би могли да изнесу програмске циљеве Двери?

– Двери су антистраначки покрет. Ми немамо масовно чланство већ саборце које лично познајемо у свим градовима Србије. Зато нисмо у обавези да стварамо страначке кадрове. Када преузмемо одговорност за Ср6ију, сва битна, стручна радна места ћемо понудити конкурсом најспособнијим људима у Србији. Њихово је само да савесно и стручно раде свој посао, а ми ћемо одређивати стратешке правце политике и то контролисати – јер за то добијамо овлашћење од грађана Србије. Онај ко буде радио нестручно и несавесно лако ће бити смењен, јер према њему немамо никакве страначке обавезе.

С обзиром на то да је Србија у изузетно тешкој економској ситуацији, на који начин бисте обезбедили средства за њен развој према Вашем програму, а да не падамо дубље у дужничко ропство?

– Двери се залажу за демонтирање потрошачког модела друштва. Самим тим нам je неприхватљиво даље задуживање у иностранству. Предлажемо закон о испитивању порекла имовине свих политичара и тајкуна од 1989. до данас. То ћe бити нова акумулација капитала, вратићемо у буџет оно што су политичари и тajкуни опљачкали од народа. С друге стране, српско pacejaњe годишње улаже пет милијарди евра у потрошњу у Србији. Taj новац би, кроз фонд за paзвoj Cpбиje, могао да се уложи за покретање производње, али тaj фонд мора да буде управљан од стране наших људи из pacejaњa! Двери једине имajy ауторитет у pacejaњy да ту подршку добију.

Уз строго контролисану примарну емиcиjy новца, кojy би улагали само у велике инфраструктурне радове, омогућили бисмо домаћи прилив капитала за подизање запослености, а самим тим и домаће потрошње, чиме бисмо покренули нашу привреду. Наравно, ово je немогуће без увођења царина на увозне производе, чиме одустајемо од ЕУ интеграција и ЦЕФТА, али, у исто време штитимо своју производњу и покрећемо извоз ка земљама које су спремне да наше производе приме.

Поред бројних специфичности које Двери чине истинским националним покретом, Ви огромно поверење указујете српским женама. На који начин оне могу да допринесу унапређењу државне политике?

– Двери отворено објављују да нису заточеници мантре о женским правима. Знамо да је то замка хиперкапиталистичке привреде која је жене гурнула у тржишно такмичење с мушкарцима. На тај начин их је оптеретила привредном и друштвеном улогом коју мора]у да остварују на штету своје природне потребе за породицом и мајчинском улогом.

С друге стране, Србију не можемо покренути без буђења жена. Улога жене у друштву у 21. веку је значајна, али она мора да буде таква да једнаку подршку даје жени која се професионално остварује, као и жени која подиже породицу. С тим да је Србији као земљи демографске катастрофе најважнија улога жене, али и мушкарца у породичном моделу друштва. Женски манифест Двери је позив женама Србије да преузму судбину у своје руке, да одбране породицу и да новим животима које ће подићи дају предност пред каријеристичким статусним симболима. Пуну подршку дајемо и женама које преузимају друге друштвене одговорности ако су свесне да и оне треба да служе породичном препороду Србије.

У предизборну кампању Двери су кренуле из кафане, као, малтене, најзначајније институције српске политике кроз историју. Да ли је тај затворен и ограничен простор довољан за представљање ваших политичких циљева?

– Страначка политика и колонијално деловање у последних двадесет пет година уништили су све институције у Србији. Једина спонтана народна вишевековна институци]а – кафана – је опстала. То је место где се људи срећу, слободно разговарају и договарају све своје послове. Зато је кафана можда последња институција која је сачувана. Наша кампања из кафане је потреба да се медијска блокада надокнади личним контактом. Зато ће наше буђење Србије почети из кафане, као последње слободнет ериторије. Електронски медији са националном фреквенцијом, пре свега РТС, и у овој кампањи показују како су избори дириговани циркус. Све раде на томе да рециклирају већ потрошене политичаре. Двери се не уклапају у та] оквир и зато нас и сада цензуришу. Ми ћемо се, међутим, против тога борити.

(Геополитика)