Прочитај ми чланак

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: ММФ Србији забранио куповину руских војних авиона

0

miroslav-lazanskiМедији су објавили да у Србији постоји 100 мултимилионера чија укупна имовина вреди 12 милијарди долара и да се њихов број сваке године повећава, док се просечна плата грађана Србије у односу на лане чак и смањила. Да не будем криво схваћен, немам ништа лично против мултимилионера, штавише желео бих да сам један од њих, али не успевам, него нешто размишљам, како да наговоримо те мултимилионере да добровољно одвоје неку парицу за потребе Војске Србије. Ако неће добровољно, како да их држава наговори да то ипак буде добровољно? Јер, са досадашњим системом финансирања Војска Србије свакодневно губи техничко-технолошку трку са суседним земљама.

На 15. годишњицу НАТО бомбардовања ова земља и даље има суштински исто оружје са којим се пре 15 година бранила од агресије. А то је оружје, заправо, оружје некадашње ЈНА, Србија и даље користи и троши борбене системе Титове армије. Док Мађари већ одавно лете на авионима „грипен“, Хрвати планирају Ф-16, Румуни добијају од Португалије такође ловце Ф-16,Бугари добијају Ф-16, или ФА-18, Албанија је на прагу споразума да од Турске добије ловце Ф-5, или чак и Ф-4 „фантом“.

Од оклопних средстава Хрватска у „Ђури Ђаковићу“ убрзано склапа финске „патрије“, а сви око нас модернизују постојеће тенкове. Хрватска на годишње издваја за потребе куповине нове борбене технике око 130 милиона долара, док Србија у исте сврхе одваја око 22 милиона евра. Око 80 одсто војног буџета Србија троши на плате официра, подофицира и професионалних војника. Од прича да ћемо у Русији набавити нове борбене авионе „миг-35”, хеликоптере „Ми-171”, ракетне системе С-300ПМУ2 и „панцир за сада нема ништа. Руси су били спремни да то дају под веома повољним условима, али наши нису били спремни да то и преузму. Не дају ови из ММФ-а. Да смо хтели америчке авионе, ММФ не би имао ништа против. Толико о суверености.

Но, када наиђу временске непогоде, онда се војска зове у помоћ. Дајте хеликоптере, дајте све што лети. Када то прође, кога брига колико исправних хеликоптера војска има. Јер, Срби се увек сете бога и војске када наиђу тешкоће. После брзо забораве и бога и војску.

Ниједан нови борбени авион нисмо набавили још од 1992. године, ниједан тенк М-84 у јединицама Војске Србије није модернизован, ниједно борбено возило пешадије М-80 није модернизовано, нисмо за потребе наше војске купили ни самоходне хаубице „нора Б-52“, ни борбена возила БОВ-10 и БОВ-11, ни точкаш „лазар-2“. Модернизовали смо стари вишецевни ракетни лансер „пламен“ на камионској платформи, побољшали домет тих ракета, нешто пушака М-21 калибра 5,56 мм купиле су специјалне снаге Војске Србије, као и „црне стреле“ од 12,7 мм.

Око производње ракетног система „бумбар“ ствари иду јако споро, војска је купила од ФАП-а мању количину камиона, а војно ваздухопловство купило је домаће школске авионе за почетну обуку „ласта-95“. У међувремену је маса још увек добре војне технике уништена или продата. Рецимо, тенкови Т-55 још увек су у неким јединицама руске војске. Код нас су већ неколико година избачени из наоружања. Руси још увек масовно држе у јединицама тенкове Т-72, код нас су ти тенкови стављени у резерву. Ракете „стрела-2М“ смо по наговору америчке амбасаде уништавали, да не би, не дај боже, пале у руке светским терористима, а те ракете још су у наоружању руске елитне Кантемировске гардијске оклопне дивизије.

Смањили смо бројно стање оружаних снага, па чак и формацијски устројили бригаде по британском моделу. Онај који је то урадио заборавио је да британске копнене бригаде имају подршку ваздухопловства копнене војске, а да британски оклопни батаљони имају самоходну артиљерију какву немају наши. Наша самоходна цевна артиљерија је калибра 122мм са муницијом која није типа „краснопољ“, односно „паметна“. Ракетни лансери су друга прича.

Сада у предвечерје избора нити једна странка, нити један политичар не говоре о проблемима оружаних снага Србије. Нико нема неки концепт како одбрану и оружане снаге учинити што способнијим не само за случајеве елементарних непогода, или обуку племенских војски у држави Мали, већ и за основни и главни задатак сваке војске у самосталној држави, а то је чување државе и државне територије.

Напросто је задивљујућа тишина о тим питањима, па би се могло чак и помислити да су проблеми одбране маргинална питања за данашњу Србију. Или за њену политичку елиту? Или не знају, или не смеју? Недостатак новца није изговор, јер Грчка купује најсавременије оружје за одбрану, чланица је НАТО-а и дужна је до неба. Дакле, дајте тајкунима предлог који не могу да одбију, нека сваки од њих купи неки борбени систем за Војску Србије. Путин је то урадио са руским тајкунима и развојем појединих подручја у Русији. Можда би наши тајкуни на то и пристали, ипак су они Срби. Можда воле војску…

(Политика)