Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: У Сибиру регрутација добровољаца за Крим (Из часа у час, видео)

0

ruska vojska-Glas-Rusije

Украјина је данас држава подељена на два или три дела; стара државна управа се распала, а нове државне администрације се стварају, које не пристају једна на другу – војска засада без реаговања: Бугари, Мађари и Румуни против укидања украјинског закона о језицима мањина, МИП РФ предлаже ОЕБС-у да осуди раст украјинског национализма, у Лавову ће до краја дана говорити само руски. 

22:00 У Сибиру регрутација добровољаца за Крим

Нови градоначелник Севастопоља, бизнисмен Алексеј Чалиј, рекао је да не прихвата одлуку новог министра полиције Украјине Арсена Авакова о распуштању специјалаца „Беркута“. Чалиј је обећао да ће они и даље добијати плату.

Лидер партије Руски блок Генадиј Басов објавио је да се формирају одреди добровољаца. У Краснојарску, у Сибиру, почели су да окупљају добровољце који су спремни да оду на Крим и ако треба ратују заједно са тамошњим руским становништвом против оних који подржавају Мајдан и нове власти.

И са друге стране је дошао позив на окупљање добровољаца. „Због опасности да се изгуби део државне територије у Украјини су почели да формирају мобилне одреде самоодбране“, саопштио је Дмитриј Корчински, лидер украјинске националистичке партије Братство.  Тај бивши комсомолац је 1996. ратовао у Чеченији на страни сепаратиста против руске армије.

kiev.si

21: 45 Украјински демонстранти ће се разићи по испуњењу свих захтева

Демонстранти који су се данас окупили на Тргу независности (Мајдану) у Кијеву најавили су да се неће разићи док сви њихови захтеви не буду испуњени.

Такав захтев изнели су говорници на бини, обраћајући се маси од готово 20.000 људи.“Сада сте ви (политичари) под будним оком народа и ако се окренете од њега, упашћете у невоље као бивши режим“, могло се чути с говорнице.

То би могло да значи да ће демонстранти остати на Мајдану до краја председничке кампање, односно до избора 25. маја, односно чак 15. јуна, уколико буде другог круга.

Према претходном саопштењу прес службе удружења „Мајдан“, вечерашња „скупштина демонстраната“ на Тргу независности би требало да предложи састав нове владе.

20:30 Џон Кери позвао Русију да избегне ‘Хладни рат“

Џон Кери је позвао Русију да избегне ‘Хладни рат’ преко Украјине. „Оно што сада треба да урадите је да не уђете у стари хладни рат.“, рекао је државни секретар Џон Кери. „Ми не тражимо конфронтације, али оно што је јасно је да свака земља мора да поштује територијални интегритет Украјине. Русија је саопштила да ће то учинити и ми мислимо да је важно да Русија држи своју реч.

20:15 Лавров и Штајнмајер захтевају да се успостави ред и закон у Украјини

Шефови руске и немачке дипломатије, Сергеј Лавров и Франк-Валтер Штајнмајер, позвали су данас међународну заједницу да начини кораке како би успоставила ред и закон у Украјини, после пада председника Виктора Јануковича, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Истакнуто је да је изузетно важно предузети хитне мере како би се поново успоставио ред и закон, а насиље обустављено“, наводи се у саопштењу, после телефонског разговора између Лаврова и Штајнмајера.

Њујорк Тајмс: ЕУ може Украјини да понуди само моралну помоћ, али не и новац!

Европска унија може да понуди моралну помоћ, али не може да спасава економију Украјине, пише Њујорк Тајмс. Посебно ако Русија одлучи да уведе казнене мере у виду виших цена за природни гас и прекине своје везе са украјинском привредом.

Амерички дневник наводи речи неименованог званичника Уније који каже да не постоји консензус међу чланицама ЕУ да се са Украјином потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, иако је то питање покренуло протесте крајем новембра када је влада у Кијеву одустала од даљих евро интеграција.

„Били смо превише окупирани тиме да потпишемо Споразум с Украјином, а не тиме шта та земља треба да уради да би могла да дође у ситуација да га потпише“, каже овај европски функционер.

Њујорк Тајмс наводи изјаве украјинских званичника да је тој земљи у наредне две године потребно 35 милијарди долара да не би банкротирала, оцењујући да ће за ЕУ бити веома тешко да прикупи та средства, када је претходно одбила сличне захтеве својих чланица Шпаније, Португала и Грчке.

ЕУ и САД су нове власти у Кијеву упутиле ка ММФ-у, иако би сваки обновљени споразум са том међународном финансијском организацијом значио укидање великих државних субвенција за енергетски сектор.

Њујоршки лист оцењује да би проблеми Украјине могли и да се убрзају, ако Русија одлучи да се економски освети новим властима или да подржи сепаратизам на истоку земље, док инсистира да се постојећи зајмови исплате у целини.

 20: 00 Демонстранти у Кијеву предлажу Јацењука за премијера

Проевропски лидер опозиције Арсениј Јацењук, предложен је данас за премијера Украјине, до председничких избора у мају. Предлог да Јацењук буде премијер објављен је пред десет хиљада окупљених на кијевском Тргу независности, центру протеста који су, после три месеца, кулминирали državnim udarom, пренео је Франс прес.

Демонстранти су, такође, предложили Олександера Шлапака за министра финансија у новој влади. Нешто раније, председник украјинског парламента Олександер Турчинов, саопштио је да Врховна рада планира да прогласи коалицију и формира нову владу 27. фебруара.

19: 45   Руске банке обуставиле кредитирање у Украјини 

Кредитирање у Украјини је обуставила још једна руска банка. Након одлуке Сбербанке Русије да обустави кредитирање у Украјини, то је учинила и ВТБ банка. Ово се односи на кредите, како појединаца тако и правних лица. “ Ми од данас не дајемо кредите “ – рекао је шеф ВТБ Андреј Костин. Истовремено, руске власти су суспендоване доделу нове транше финансијске помоћи суседној земљи због наглог погоршања ситуације и намеравају да сачекају стабилизацију ситуације како би евентуално наставили подршку. „Привремено су обустављене кредитне операције“ , – рекао је шеф Сбербанке Герман Греф.

19:30 Непознато место боравка Виктора Јануковича
26. фебруара портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да не поседује информацију о месту боравка Виктора Јануковича.

„Немам никакву информацију о томе“, – рекао је Песков.

17: 35  МУП Украјине позива да проевропски екстремисти положе оружје 

Украјински МУП каже да „Мајдан“ треба да скине маске и положи оружје. „Одлука је донета јуче да сви чланови скину маске. Такође, они треба да положе оружје“, рекао је заменик министра унутрашњих послова Николај Величковић.

17: 15  Јанукович на међународној потерници

Свргнути председник Виктор Јанукович стављен је на међународну потерницу, известио је новоименованог украјински тужилац Олег Макхнитски.

17: 05   НАТО ће наставити да помаже Украјини

НАТО ће наставити да помаже Украјини да настави са демократским реформама, рекао је генерални секретар Андерс Фог Расмусен. „Украјина је близу НАТО-а и дугогодишњи партнер НАТО-а, и НАТО је искрени пријатељ Украјине“, рекао је он. „Ми смо спремни да наставимо да помажемо Украјину у њеним демократским реформама,“ додао је Расмусен, говорећи уочи редовног састанка министара одбране НАТО-а.

16: 35   На Крим се вратило 11.000 припадника Црноморске флоте

Одвојена бригада спецназа ГРУ РФ послата је на Крим из Тољата (Русија) за заштиту једног од стратешких циљева. Снаге ће служити за стабилизацију ситуације у Украјини, саопштава извор позивајући се на информације у Тољату .

Према званичним информацијама, падобранци из Волге ће помоћи да се одржи ред на полуострву због нестабилне политичке ситуације у земљи. У међувремену, припадници руске Црноморске флоте су дошли из Сочија, укупно 11.000 припадника са борбеном опремом у Севастопољ. Севастопољ сада чува руска морска пешадија у оклопним возилима. На улазу у Севастопољ су се појавили противтенковски „јежеви“.

Званично, руско МСП није коментарисало ову ситуацију .

Шеф Комитета Државне Думе за ЗНД и евроазијске интеграције и односе са сународницима у Симферопољу Леонид Слуцки рекао је да Русија жели да сачува територијални интегритет Украјине, а у исто време, у случају одлуке Крима да се придружи Руској Федерацији, је спреман да је размотри .

16: 25   Севастопољ  чувају руске оклопне јединице 


16: 15
   Експлозија испред Кримског парламента 

Испред парламента у Криму је одјекнула експлозија. Група демонстраната покушава да се пробије у здање Врховног савета Аутономне Републике Крим у Симферопољу, у којем треба да почне седница на којој ће се говорити о ситуацији у земљи. Испред здања се окупило око седам хиљада људи. Они су подељени на два табора. Једни скандирају „Крим – не Русија“, „Украјина, Украјина“! Међу њима је много припадника кримско-татарског народа. Учесници другог митинга под заставама Крима и Русије скандирају „Русија, Русија“! Из гомила лете палице и каменице. „Ситуација је веома напета“, – кажу у прес служби кримског парламента.

15: 35   Председник Путин наредио ванредне војне вежбе

Руски председник Владимир Путин је наредио хитну војну вежбу ради провере борбене готовости оружаних снага широм западне и централне Русије. Вежбе укључују трупе које се баве терористичким претњама. Изненадним маневрима ће се проверити борбена готовост копнених трупа, ваздухопловства, падобранских јединица и ваздушно-космичке одбране, изјавио је Сергеј Шојгу.

Путин је наредио да се „Провери борбена готовост трупа у суочавању са кризним ситуацијама које угрожавају војну безбедност земље, као и са антитерористичким, медицинским, епидемиолошким и техногеним ситуацијама“, рекао је Шојгу. Према речима министра одбране, маневри, који су почели у 14:00 ГМТ трајаће до 3. марта у две фазе. Друга фаза подразумева вежбе руске Северне и Балтичке флоте као и ваздушне нападе. 

15: 15   Русија осигурава безбедност Црноморске флоте

Русија предузима кораке да обезбеди сигурност Црноморске флоте и арсенала, каже Сергеј Шојгу, министар одбране Русије.

14: 55   Фудбалско првенство у Украјини обустављено

Украјинско фудбалско првенство је обустављено на неодређено због ситуације у земљи, саопштио је потпредседник УФС Анатолиј Попов.

14: 25   Москва позива Кијев да спречи екстреме

 Москва позива Кијев да се спречи даље погоршање ситуације и да се заустави земљa која иде ка међурелигијској конфронтацији. „Русија је забринута због испада екстрема у Украјини“, саопштава се из МСП РФ. Екстреми, који су уверени у своју „некажњивост“ настављају да намећу своју вољу и правила, саопштило је министарство. Након политичке дестабилизације, „крхки мир“ између верских конфесија је сада такође под ватром, додајући да долази до све већих претњи православним свештеницима у Украјини, као и покушајима да се заузму православне светиње. Такве тенденције су „изузетно опасне“ и може довести до „новог преокрета и да изазове још дубљу поделу украјинског друштва,“ саопштава се из МСП РФ.

13: 55   Крим – проевропски екстремисти – „Алах ху акбар“ 

13:28 Симферопољ: митинг кримских Татара за јединство Украјине

26. фебруара у Симферопољу испред здања Врховног савета Крима окупило се најмање пет хиљада кримских Татара, који траже од власти да сачувају Украјину од подела. 

Татари су дошли са заставама Украјине, Европске уније, и својом националном заставом. Трг испред парламента је препун људи.

Недалеко од окупљених Татара има неколико стотина активиста козачких организација и проруски расположених грађана са георгијевским тракама. 

13:06 Искључена руска војна интервенција у Украјини

Руска војна интервенција у Украјини је потпуно искључена, изјавила је председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко. 

„Такав развој догађаја је немогућ. Русија је изјављивала и потврђује свој став да ми немамо право и не можемо да се мешамо у унутрашње послове суверене државе“, – изјавила је она.

Валентина Матвијенко је такође рекла да Виктор Јанукович и даље остаје легитимни председник Украјине и та је чињеница неоспорна.

11:23 У Лавову ће до краја дана говорити само руски

Активисти у Лавову позивају становнике да 26. фебруара говоре само руски, чиме ће изразити протест против мешања језика мањина у политику. 

Друштвеним мрежама се шири позив да становници и гости града где год се налазили, код куће, на послу, у јавном саобраћају, користе само руски језик.
Активисти на тај начин желе да покажу јединство запада Украјине са истоком и југом, да изразе протест против коришћења питања језика у расколу Украјине. 

10:40 Турчинов постао врховни командант украјинске армије

Вршилац дужности председника Украјине, председник Врховне раде Александар Турчинов преузео је функцију врховног команданта оружаних снага Украјине. Одговарајући указ објављен је данас на веб сајту привременог председника. 

Према украјинском уставу који је ступио на снагу 23. фебруара, у одсуству председника Украјине шеф државе постаје председник Врховне раде.
25. фебруара парламент је дао Турчинову овлашћење да потписује законе који ће се доносити од 21. фебруара до избора новог председника.

09:56 МИП РФ предлаже ОЕБС-у да осуди раст украјинског национализма

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је Организацију за европску безбедност и сарадњу да одлучно осуди раст националистичких и неофашистичких расположења на западу Украјине, као и покушаје националиста да забране руски језик, стоји у изјави руског МИП-а, објављеној после сусрета Сергеја Лавора са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером.

У МИП-у кажу да је руска страна истакла потребу да се ситуација врати у правне оквире, и да међународна заједница да објективну и непристрастну оцену дешавањима у Украјини.

09:03 Бугари, Мађари и Румуни против укидања украјинског закона о језицима мањина

Руководства Бугарске, Мађарске и Румуније критиковала су одлуку Врховне раде Украјине о укидању закона о ширем коришћењу језика мањина.

Министарство спољних послова Бугарске позвало је данас политичке лидере Украјине да укључе све етничке групе у живот украјинског друштва, поштују људска права и владавину права. Званична лица Бугарске сматрају да одлука Раде о укидању регионалних језика крши права 200.000 Бугара који живе на југу Украјине.

Министар спољних послова Мађарске Јанош Мартони такође тражи да 150.000 Мађара слободно користе свој матерњи језик у Украјини. Он је осудио спречавање протеста мађарског становништва у граду Берегово.

Председник Румуније Трајан Басеску је изјавио да Украјина са 400.000 етничких Румуна може остати јединствена само ако власти буду поштовале права мањина.

КАКОЈ Е ПРОТЕКАО ЈУЧЕРАШЊИ ДАН (25.ФЕБРУАР) У УКРАЈИНИ ПРОЧИТАЈТЕ – ОВДЕ.

03: 00 Изабрана ново руководство Крима које не признаје побуњеничку прозападну власт у Кијеву

Представници градских власти Севастопоља на Криму, који се сматра главном базом руске Црноморске флоте од 1783. године, поверили су градску администрацију бизнисмену Алексеју Чалију, на захтев хиљаде грађана који су изашли на улице у знак протеста због догађаја на кијевском тргу Мајдан, тражећи да сами одлучују о својој судбини. Вршилац дужности председника Украјине и председавајући побуњеничке прозападне Врховне раде Александар Турчинов сазвао је данас ванредно заседање Савета за националну безбедност због опасности од “сепаратизма у Севастопољу”.

Krim flag

На захтев грађана Севастопоља, који су блокирали главну улицу у граду узвикујући „Чалиј!“ и „Русија!“, синоћ је сазван хитан састанак градске скупштине. Представници градских власти анонимно су гласали о формирању новог тела – Секретаријата за подршку и одржавање активности града, чији ће шеф бити Чалиј, пренео је Итар-Тас.

Иначе, јуче је била главна вест у свим светским медијима да су се појавила два  руска оклопна возила БТР код Дома Москве у Севастопољу. Они припадају Црноморској флоти Руске Федерације. Према вестима портала “Севастопољ”, БТР треба да ојачају заштиту руских објеката Црноморске флоте.

Извор близак руководству Црноморске флоте, потврдио је да “заиста постоје активности у оквиру антитерористичких мера за јачање заштите објеката Руске Федерације, преноси ” Интерфакс “.
ВИШЕ О ОВОМЕ ПРОЧИТАЈТЕ – ОВДЕ.

02: 30 „Мајдан“ данас предлаже нову владу Украјине

На Тргу независности у украјинској престоници Кијеву биће у среду одржана скупштина демонстраната који ће предложити састав нове владе, саопштила је прес служба удружења „Мајдан“

Скуп ће бити одржан у 19 часова по локалном времену, пренео је Итар-Тас. Нешто раније, председник украјинског парламента Александер Турчинов, саопштио је да Врховна рада планира да прогласи коалицију и формира нову владу 27. фебруара.

02:00 Лавров – Русија чека формирање нове украјинске владе

„Наш главни задатак је да помогнемо украјинском народу, то је за нас братски народ. Чекамо формирање нове владе, чекамо какав ће бити њен програм. Осим политичке компоненте постоји и чисто финансијска – желимо да сва средства оду у корист реалним реформама у Украјини.”

Ово је изјавио данас министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров у току конференције за штампу на основу резултата састанка са министром иностраних послова Луксембурга.

01:20 Неонацисти заузели комунистичке просторије

У Кијеву нео-нацистички екстремисти упали у канцеларију Комунистичке партије Украјине те заузели просторије, истакнувши на улазу своје препознатљиви свој знак, нацистичку свастику.

 

kulturocid-u-ukrajini_6060_1244_e

01.00 -Распуштен „Беркут“

Вршилац дужности министра унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков потписао је указ о распуштању милицијске јединице за специјалне намене „Беркут“.

„Беркута“ више нема. Потписао сам указ бр. 144 од 25. фебруара 2014. „О укидању специјалне милицијске јединице за безбедност грађана „Беркут“, – написао је синоћ Аваков на својој Фејсбук страници.

00.30 -Руска застава на Криму

Руска застава вије се на згради Врховног већа у Симферопоља на Криму. Про-руски демонстранти блокирали и зграду кримског парламента.

00:00 ЕУ захтева да се Тимошенко врати у политичком животу Украјине

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је данас у Кијеву да ће повратак бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко у политику помоћи стабилизовању ситуације у земљи која се налази у политичком превирању након што је њен председник напустио Кијев након жестоких протеста, а парламент преузео власт.

(Глас Русије, РТ, Агенције, Србин.инфо, РТС)