Прочитај ми чланак

ПОМОЗИМО: Мала Срна живи без једњака

0

srna

Срни Седмак, једногодишњој девојчици која је рођена без једњака, Републички фонд за здравствено осигурање не жели да плати операцију у иностранству, иако једина у Србији има такав проблем.

Детету је хитно потребна интервенција у којој би јој лекари направили једњак, јер је рођена без њега. Храни се помоћу црева које је уграђено у тело, кроз стомак. То је једини начин како ова девојчица може да добија храну.

Имала је седам неуспешних операција у Институту за мајку и дете и тада су лекари покушали да ураде реконструкцију једњака реверзним гастричним тубусом, који је узет од дела Срниног желуца да би надоместио недостатак једњака. У Србији су исцрпљене све могућности, али и поред тога РФЗО их је одбио за лечење у иностранству, а родитељи већ пет недеља чекају одговор на њихову жалбу коју су упутили овој установи.

– Покушали смо све, али, нажалост, лекари у нашој земљи немају могућности да ураде операцију. Др Благоје Грујић из Института за мајку и дете покушао је седам пута и није успео. Није у питању пресађивање органа, њој треба да се реконструише једњак. У свету је то рутинска операција. Срна је од свог рођења па до пре неких две недеље била у болници и боље је упознала лекаре и медицинске сестре него родбину! Њено детињство нема алтернативу, а у иностранству јој дају шансу за нормалан живот – прича Ана Седмак, Срнина мама.

Родитељи су већ контактирали Универзитетску клинику у Манхајму у Немачкој и трошкови операције и лечења износе 100.000 евра.

У међувремену, РФЗО и даље чека и не изјашњава се, а како не би испало да су одбили да финансирају девојчицину интервенцију, оформили су комисију.

– Проф. Бабић је тражио да се хитно успостави комуникација и сарадња наших најеминентнијих стручњка из те области како би се јасно дефинисало да ли се детету може адекватно помоћи у Србији или не може. Закључак конзилијарног прегледа детета у Тиршовој је да се хитно организује конзилијум најеминентнијих стручњака Србије који ће дати свој суд да ли се девојчици може помоћи у Србији, или је потребно да буде упућена у иностранство. РФЗО чека одлуку и по њој ће и поступити – кажу у Фонду.

Конзилијум најеминентнијих стручњака Србије одлуку је требало да донесе још у понедељак 16. децембра, али до тога није дошло. Тренутно се две дечје клинике – Тиршова и Институт за мајку и дете – препуцавају да ли је интервенцију могуће урадити у земљи, односно стручњаци у Тиршовој тврде да они могу да направе нови једњак. Родитељи, с друге стране, не желе да са њиховим дететом лекари експериментишу.

– У Тиршовој никада није рађена таква интервенција и они немају искуства. Као родитељи имамо право да то одбијемо – каже Ана Седмак.

 

______________________________________________________

Жиро рачун

Валута динар
Број рачуна код УниЦредит банке 
170-10253952000-06

 

(Блиц)