Прочитај ми чланак

Шта је све од документације потребно за увоз половног аутомобила у Србију?

0

uvoz-automobili

Уколико спадате у срећнике који у овом времену кризе могу себи да приуште полован аутомобил из увоза, пред Вама је текст који Вам може помоћи информацијама која Вам је све документација потребна и где да је набавите, како би Вам процедура увоза прошла што једноставније. За савете захваљујемо пријатељима из једне домаће шпедитерске компаније.

Пре свега, подразумева се да сте нашли аутомобил у иностранству, да сте договорили куповину и да крећете у процес припремања документације за увоз вашег аутомобила у Србију.

За почетак да кренемо од јединог услова за увоз аутомобила у Србију, а то је да аутомопбил поседује минимум Еруо 3 стандард (еуро 4, еуро 5 наравно се подразумевају јер су то још новији стандарди мотора. Најсигурније је да годиште аутомобила буде 2002. годиште или млађи. Аутомобили из Немачке који су еуро 3 стандард, то пише у саобраћајној исправи. Ако неким случајем не пише, документација аутомобила након увоза шаље се агенцији за безбедност саобраћаја, којима следује такса (око 6000 рсд). Након тога Агенција издаје потврду да је аутомобил еуро 3 стандарда или не, односно да ли може да се царини или не.

uvoz-automobili-1Уколико аутомобил у иностранству купујете од физичког лица, обавезно оверите уговор код нотара у Немачкој, а ако купујете од фирме, односно правног лица (нпр. ауто куће) они издају фактуру коју оверавају својим печатом. Што се тиче царинских дажбина пуна царина на аутомобиле је 12,5 посто и пдв 20, што би са трошковима превоза који се обрачунавају и по обрачуну како се рачуна изашло око 45 % на процењену вредност аутомобила. Ове дажбине важе само ако је ауто европског порекла, а нема доказ за то, или није европског порекла.

У случају да поседујете доказ да је ауто европског порекла царина је 0 посто и плаћа се само пдв. Европско порекло аутомобила се доказује изјавом на фактури коју даје продавац или ЕУР 1 обрасцем. Уколико купујете аутомобил од ауто плаца, они то углавном знају па издају или изјаву ако је вредност аута до 6000 еура, или праве ЕУР 1 образац који оверава царина у земљи где купујете аутомобил. Ако аутомобил купујете од физичког лица (власника) онда морате отићи у неку шпедицију тамо да вам попуне ЕУР 1 образац. Уколико је возило „корејанац“, „јапанац“ или тако нешто тј. није европског порекла плаћа се пуна царина, односно нема никаквих повластица.

Са свим прикупљеним папирима, и са пробним таблицама (тзв. Цол таблице) аутомобил можете да возите до наше границе, где возило пријављујете као царинску робу и у некој шпедицији на нашој граници правите потребне папире до царине где ћете Ваш аутомобил да царините. На царини где ће те аутомобил царинити нађите неку шпедицију, одвезите им ауто са свим папирима и они ће за Вас погледати по каталогу која је цена од прилике, односно да ли ће проћи ваша цена из уговора или фактуре, или ће царина подизати вредност. Затим шпедитери праве папире, подносе их царини, царина излази да погледа ауто и одређује цену по којој ће се обрачунати дажбине.

uvoz-automobili-2

Ко је у могућности, саветујемо да се пре свега консултује са неком до шпедитерских кућа како би им они од прилике пропрачунали трошкове и тако Вас унапред припремили, односно информисали. Осим ових имаћете трошак у иностранству око израде папира и пробних таблица, трошак код нас на граници око 20-30 еура за пропратне папире и трошак шпедиције на царињењу, око 100-150 еура. За крај савет, узмите све папире од аутомобила које је могуће добити, саобраћајне, брифове, сервисну књижицу, и наравно уговор (или фактуру тј. рачун), и еур 1 ако га будете правили. На крају остаје да Вам пожелимо срећу, што мање издатке и много, много стрпљења.

(magacin.org)