Прочитај ми чланак

Завршен 80. Вуков сабор

0

108034(Танјуг)
Беседом академика Душана Ковачевића данас је у Тршићу завршен 80. Вуков сабор који негује традицију и успомену на Вука Стефановића Караџића реформатора српског језика и писма, а завршној свечаности присуствовао је министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић.

Јовановић је, отварајући преводилачке радионице у Музеју језика и писма, истакао да Вуков сабор обележава, не само историју Вуковог краја, већ и историју целог народа, при том цитирајући Вукове речи, да ако свако ради онолико колико може, народ неће пропасти.

„Данашње манифестације потврђују да радимо и стварамо следујући велико Вуково дело“, рекао је Јовановић, нагласивши да свет припада онима који покушавају и будућност онима који имају јасну представу о њој, а нашу припадност свету и перспективу у њему, трасирао је Вук Стефановић Караџић.

Према његовим речима, Вук је током свог рада подносио велику жртву реформишући језик, а тиме и друштво у целини, подстичући памет, размишљање и стваралаштво свог народа

Академик Душан Ковачевић подседио је у беседи да је Вуков сабор најстарија културна манифестација у Србији и да је од 1933. године, откако се обележава, преживела неколико држава и државних уређења, културних и некултурних политика и десетак владара и влада који нису много марили за културу.
„Вуково име је од 1816. године и појаве његовог српског речника служило као повод за нападе, увреде и оптужбе да је својим народним говором наопаког правописа изазвао код ученог света гнушеније, презреније и омразрније“, рекао је Ковачевић.

Подсећајући на несугласице које су постојале између Вука и тадашњег српског владара Милоша Обреновића, који је бранио употребу Вуковог правописа, Ковачевић је рекао да су у то исто време, владари широм света богато плаћали своје уметнике да им створе дела по којима ће остати упамћени.

Према његовим речима, оно што је Вук урадио од 1814. године са појавом његове писменице и новим правописом, најједноставнијим и најсавршенијим на свету, и народним језиком, јесу најдрагоценија завештања и блага српског народа.

Беседник је подсетио да се ове године обележава 200 година од рођења Петра Петровића Његоша, али да то није имало много ођека у јавности, опомињући да „смо славили туђег цара, уместо владику српске поезије“.

Ковачевић је током говора изразио забринутост због све веће миграције младог становништва из Србије, питајући се „ко ће говорити Вуковим језиком када се Срби сретну за 200 година, колико је већ прошло од појаве његове писменице 1814.“

Речи поздрава и добродошлице гостима сабора, којих је било на хиљаде из земље и иностранства, упутио је градоначелник Лознице Видоје Петровић истичући да је Вук Караџић свету приближио нашу културу, уметничко стваралаштво, историјска збивања, обичаје и традицију који чине биће српског народа.
„Писмо и језик су моћни савезници, путовође и учитељи генерација које долазе, а Вуков пут је и данас пут који води у живот и бољу будућност коју изграђујемо, не само за нас, него и све народе са којима делимо поднебље, рекао је Петровић.

У уметничком делу програма премијерно је изведена позоришна представа „Деветстопетнаеста-Тагедија једног народа“ по тексту Бранислава Нушића у копродукцији лозничког Центра за културу „Вук Караџић“, Крушевачког позоришта и Народног позоришта из Ниша.

На саборском поселу, посетиоцима су се фолклорним наступима представили Културно друштво „Брдо“ из словеначког града Крањ, као и Културно уметничко друштво „Караџић“ из Лознице.

Током преподнева, у Основној школи „Вукова спомен школа“ отворена је изложба „Наш Вуков сабор“ чије су ауторке, директор ЦЗК „Вук Караџић“ Дајана Ђедовић и кустос Музеја језика и писма Ана Чугуровић.

Потом је у Музеју језика и писма одржана промоција преводилачке радионице „Тршић 2013“ посвећена двестогодишњици објављивања прве Вукове граматике.

Организатор овогодишњег 80. Вуковог сабора је Центар за културу „Вук Караџић“, уз подршку Министарства културе и информисања, Министарства финансија и привреде и града Лознице. Генерални спонзор је компанија „Дунав осигурање“, као и бројни пријатељи и медијски покровитељи манифестације.