Прочитај ми чланак

Исланд одустао од уласка у ЕУ

0

island(Вести)

Исланд је одустао од уласка у Европску унију. Исландски министар спољних послова Гунар Браги Свенсон саопштио је то Европској комисији током посете Бриселу.

„Ово је начин на који демократија делује“, рекао је Свенсон, који истиче да су обе странке које чине нову исландску владу заговарале одустајање од преговора с ЕУ, а грађани су их подржали.

„Главна сврха овог путовања је била да кажем Комисији да је нова влада Исланда одлучила да суспендује преговоре. Исланд је део Европе и желимо да ојачамо своје односе с европским државама на друге начине“, рекао је исландски министар.

Штефан Филе, европски комесар за проширење, новинарима у Бриселу је рекао да му није лако да прихвати овакву одлуку Исланда, коју је доживео, како каже, као лични ударац.

„Али, ја сам такође професионалац и поштујем без питања и сумње вољу грађана и њихових изабраних представника. Верујем да би преговори с Исландом требало да се наставе, и даље смо томе потпуно предани и желимо да завршимо тај процес“, рекао је Филе.

Исланд је преговоре с Европском унијом започео 2010. године, за време бивше социјалдемократске владе. Бивша власт тврдила је да ће улазак у ЕУ ојачати економску позицију земље. Међутим, избори одржани у априлу донели су промену власти, а владу су саставиле Независна странка и Прогресивна странка, партије десног центра које се противе чланству у ЕУ.

Овакав исход избора доживљен је као гласање Исланђана против чланства у ЕУ. Према анкетама, само 25 посто грађана подржава улазак у ЕУ, због чега је нова влада одлучила да прекине преговоре, иако је Исланд већ затворио око трећину од 33 преговарачка поглавља.