Прочитај ми чланак

Хоџај: Косово примљено у Развојну Банку СЕ као резултат Бриселског споразума

0

HODZAJ-450x315

(Блиц)
Јуче је на Малти, на састанку Директора Борда Развојне Банке Савета Европе, Косово примљено у пуноправно чланство ове финансијске институције.

Иако упркос снажном лобирању у Савету Европе и резолуцијама посланика из Немачке и Холандије, Косово до сада није успело да постане члан најстарије уније европских земаља, учлањено је у банку која је аутономни део СЕ.

На Косову је вест дочекана као још једна победа у признавању независности у мултилатералним организацијама и као резултат појачаног лобирања унутар Савета Европе.

– Учлањење Косова у Развојну Банку СЕ је резултат дуготрајног посла Министарства иностраних послова Косова и повећане интеракције које смо имали у Савету Европе задњих месеци,често и најважња вест у свери мултилатералне сарадње – изјавио је Енвер Хоџај.

Хоџај је додао да “чланство у овој Банци треба гледати из призме призњавања Косова од стране Танзаније, Јемена и Гуајане, а које долазе после Споразума о нормализацији“.

Банка је основана 1956. године и у својој агенди има реформе и социјалну подршку угроженим слојевима у разним европским земљама.