Прочитај ми чланак

ПЛЕЈ-ОФ: Реприза 2007, 2009, или нешто ново?

0

v293506p0(Мондо)
Пораз од Црвене звезде Телеком у понедељак увече, Душко Вујошевић и навијачи Партизана мт:с могу да сврстају у категорију „деја ву“, или „већ виђеног“.

Разлика у односу на 2007. и 2009. годину (када су црно-бели такође водили са 2:0 у победама и били домаћини трећег меча) је у томе што актуелни Партизанов састав по именима није квалитетнији од противниковог, као што је био у оно време.

Сличности су припремљено, па одложено славље, као и Вујошевићеве опомене да „није готово“, које као да нико од играча и навијача није узимао за озбиљно.

Отписана Звезда реаговала је на прави начин и 2007, када је било 77:91 (уз 29 поена Радивојевића и 27 поена Гуровића), затим 2009, када је славила резултатом 58:63 и коначно ове сезоне – 74:81, иако је Партизан водио са 58:48.

Међутим, црно-бели су у оба случаја били победници на крају…

Док су се 2007. попели на трон пред већином Звездиних навијача (67:84 – у серији 3:1), две године касније су тријумфовали тек у петој утакмици (73:61 – 3:2), што је била и једина Партизанова „мајсторица“ у финалима плеј-офа, током и даље активне серије од 11 узастопно освојених титула.

„Из искуства сам знао да је проблем било кога победити три пута узастопно у кратком размаку, то је просто карактеристика спорта. Чак и средњошколски тим, а камоли Звезду, која има решену финансијску ситуацију, публику, квалитет и мрежу новинара, који све то прате онако како њој одговара“, рекао је Вујошевић у уторак на конференцији за медије.

Коментаришући изгубљену утакмицу претходне вечери, стратег црно-белих је рекао да и даље није сигуран да ли играчи „нису до краја чули“ његово упозорење.

„Нисмо били до краја концентрисани, можда због превелике жеље да се посао заврши, можда што смо одједном постали фаворити против Звезде, која нас је заслужено победила. Ипак, ми водимо 2:1 и сигуран сам у успех свог тима. Оптимиста сам да ћемо славити већ у четвртак“.

Да би се то догодило…

„Мора да се игра агресивније и енергичније, са бољим скоком, више трчања… Опет смо у ситуацији да се грчевито боримо. Ретко играче ‘прозивам’ појединачно, посебно након пораза, али за последњи пораз сигурно има и појединачне одговорности. За то следи добронамерна критика, а да би критика била добронамерна, не сме да буде јавна“.

Вујошевић је додао да је у исходу друге и треће утакмице значајног удела имала и – срећа.

Његов тим у петак је преокренуо резултат захваљујући тројкама Богдановића и Бертанса у финишу, па га зато у понедељак нису изненадили невероватни погоци Савовића, Ракочевића, Нелсона…

„Утицај среће се у серијама од више утакмица увек избалансира и то је требало имати у виду, посебно ако си из тог ‘пртљага’ већ нешто узео“.

Остаје да се види може ли Звезда први пут у историји да се врати из дефицита од 0:2. Победа у среду представљала би други корак на том путу, али преокрет би и тада био далеко. Као што је Партизану сада далеко 12. титула, упркос вођству од 2:1.