• Почетна
  • СВЕТ
  • Шведска: Након Стокхолма немири се шире и на друге градове
Прочитај ми чланак

Шведска: Након Стокхолма немири се шире и на друге градове

0

svedska-nakon-6-noci-nasilja-u-stockholmu-nemiri-se-sire-i-na-druge-gradove_8684_3660(Адванце, Reuters | AFP | AP)
Готово недељу дана је прошло откако су букнули велики немири у главном граду Шведске као одговор на полицијску бруталност, али и све теже животне услове у сиромашним имигрантским четвртима, нарочито када је реч о младим људима међу којима је стопа незапослености највиша.

Шведске власти током јучерашњег дана послале су појачања у Стокхолм. Додатне полицијске снаге које су стигле из остатка земље донекле су ставиле под контролу ситуацију у главном граду, мада је синоћ такође спаљено неколико аутомобила, као и једна станица за рециклажу отпада.

Но, док се ситуација у Стокхолму донекле смирила након доласка полицијских појачања, букнули су нереди на другим местима. У централном шведском граду Оребро спаљена је зграда школе, аутомобили, а покушан је и напад на полицијску станицу. Немири су такође букнули иу граду Содертаље, који се налази на око сат времена вожње од Стокхолма.

Премијер Фредрик Реjнфелдт јуче је сазвао ванредну седницу по питању актуалне ситуације и немира у земљи.

У готово недељу дана насиља спаљено је преко 100 аутомобила и више зграда. Нападнуто је неколико полицијских станица. Седам година власти десног центра у Шведској знатно је смањило социјална давања, а незапосленост међу младима све је већа. Према подацима Организације за економску сарадњу и развој, разлика између богатих и сиромашних у Шведској расте брже но у било којој земљи тзв. развијеног света.