• Почетна
  • СВЕТ
  • Хаос на прајду у Грузији, хиљаде десничара се сукобило с полицијом (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

Хаос на прајду у Грузији, хиљаде десничара се сукобило с полицијом (ВИДЕО)

0

tblisi05afpfoto-vano-shlamov_f

(Бета)
Геј парада у грузијској престоници Тбилисију морала је да буде отказана пре него што је и почела, пошто се на месту њеног одржавања окупило неколико хиљада антигеј активиста, а медији преноси да су један новинар и неколико полицајаца повређени.

Противници прајда разбијају стакло на комбију са геј активистима

Демонстранти, предвођени свештеницима, пробили су јак полицијски кордон, узвикујући пароле против припадника геј заједнице и бацајући, потом, каменице на возила. На једном возилу је сломљено стакло, преноси АФП.

Полиција је неколико десетина окупљених геј активиста убрзо аутобусима одвезла из улице Руставели, где је парада требало да буде одржана, и пребацила их ван центра града.

Противник прајда бежи од полиције

Демонстрације предводе грузински свештеници

Окупљени демонстранти, међу којима је било и свештеника, сматрају да је хомосексуалност противна вредностима традиционалне Грузијске православне цркве.

Организатори геј параде, којом је требало да буде обележен Међународни дан борбе против хомофобије, саопштили су да је полиција успела да их пребаци на безбедну локацију, као и да ниједан активиста није повређен.

pra

Јаке полицијске снаге обезбеђују прајд

Поједини медији јавили су да су један новинар и неколико полицајаца повређени у сукобима, али полиција за сада није потврдила ове извештаје.

Свештеник Јоан рекао је новинарима да „људи не желе пропаганду мањина“.

– Када ови људи желе да се показују, онда то постане проблем – рекао је свештеник Јоан међу групом антигеј активиста на Тргу Слободе, поносних што је дошло до отказивања параде.

tb

Неколико хиљада људи протестовало је против ЛГБТ права

Власти у Грузији дале су „зелено светло“ за одржавање геј параде, поручивши да сви грађани, без обзира на сексуалну оријентацију, имају право да јавно изнесу своје мишљење.

Премијер Бидзина Иванишвили раније ове седмице је обећао да ће заштити права геј заједница и да ће полиција бранити учеснике геј параде.

Хомосексуалност је и даље табу тема у Грузији, дубоко конзервативном друштву, оцењује АП.

Патријарх Грузијске православне цркве Илија Други затражио је од власти да забране одржавање геј параде, називајући хомосексуалност „болешћу и аномалијом“.