Прочитај ми чланак

САД: Споразуми ће бити у складу са “Уставом Косова“

0

Бета

Амбасадорка САД на Косову Трејси Џејкобсон оценила је да косовски закони дају општинама извршна овлашћења, па институције Косова не треба да се плаше координисања тих овлашћења.

Trejsi-Džejkobson

„Не бих желела да коментаришем како треба да изгледа и шта треба да ради асоцијација (српских општина). Међутим, желим да нагласим да према Уставу и законима Косова, општине имају извршна овлашћења. То је суштина децентрализације власти“, изјавила је Џејкобсонова за Радиотелевизију Косова.

Она је рекла да, по њеном мишљењу, институције Косова „не треба да се плаше“ уједињавања општина и координисања рада у остваривању њихових задатака.

„Мислим да би то било позитивно кретања“, изјавила је Џејкобсонова.

Према њеним речима, Устав Косова има за циљ обезбеђивање механизама који су у служби потреба општина. Трејси Џејкобсон је такође изјавила да у наредном месецу очекује позитивна кретања у вези с постизањем споразума Косова и Србије у дијалогу који се одвија у Бриселу.

„До сада смо видели да су разговори две стране на добром путу. Следећи корак ће бити онај у марту, у Бриселу, на састанку којем ће присуствовати двојица премијера (Ивица Дачић и Хашим Тачи) и Кетрин Ештон. Верујем да ћемо видети конкретни споразум у наредним месецима Уверена сам да ће споразум бити у складу са Уставом Косова“, рекла је америчка амбасадорка на Косову.