Прочитај ми чланак

Уочи рушења споменика: Војска распоређена близу Бујановца и Прешева (ВИДЕО)

0

Како се ближи 17. јануар, за када је најављено рушење споменика шиптарским терористима у Прешеву, тако расту и тензије на југу Србије.

Из Врањске касарне војска је пре неколико дана отишла и распоређена близу Бујановца и Прешева и копнене зоне безбедности, административне линије са Косметом.

Да ли је ванредно стање повезано са најављеним рушењем споменика у Прешеву остаје да се види, али је сигурно да се нешто крупно спрема, с обзиром на то да је и министар одбране Александар Вучић протеклог викенда обишао две базе војске Србије на југу. 

Вучићев став о спорном споменику у Прешеву: “Албанци су тражили интернационализацију проблема, али не чини ми се да им то иде у прилог као ранијих година.

Они овде нису угрожени.

Постоје неке усијане главе које мисле да као политичари треба да упућују претње држави. Мислимо да су то политичке фразе, али смо потпуно спремни да заштитимо уставни поредак Србије“, рекао је  Вучић и најавио да ће држава предузети кораке по питању споменика у оквиру закона.

Вучић је посету започео у војној бази „Југ“ недалеко од Бујановца, где је командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Милосав Симовић рекао је министру Вучићу и генералу-потпуковнику Диковићу да је безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности стабилна, али осетљива.

Генерал Симовић је истакао да последњих година највећу претњу безбедности уз административну линију ка Косову и Метохији, поред периодичних напада на полицијске пунктове, представљају случајеви кријумчарења људи и стоке и нелегалне сече шуме.

Симовић је подсетио да се последњи напад на војну базу Добросин догодио 2003. године.

У бази Добросин, једном од 11 пунктова четврте бригаде КОВ у Копненој зони безбедности, министру Вучићу и генералу Диковићу демонстрирано је реаговање одељења за интервенције у случају напада на патролу војске. Министар Вучић је разговарао са командирима базе и војницима који обезбеђују тај део копнене зоне безбедности.

Војна база Југ (Цепотина)

Југ (Цепотина) је војна база војске Србије, која се налази на брду Цепотина, око пет километара јужно од Бујановца, на југу Србије. Смештена је у близини копнене линије безбедности и административне линије са Косовом и Метохијом и налази се на удаљености од око 40км од америчке базе Бондстил код Урошевца, око 30км од границе са Македонијом и око 90км од границе са Бугарском.

Простире се на површини од око 35 хектара, а планира се њено проширење за додатних 60 хектара, чиме би она била претворена центар у коме би се обучавали војници за учешће у мировним мисијама широм света, као и прикључење 96 хектара у њеној околини, на којима би се изводила обука.

Базу тренутно сачињава 66 објеката, од чега је 44 објекта високоградње укупне површине око 22.000м² и њен смештајни капацитет је око 1000 војника.

Поред капацитета за обуку и логистичку подршку, војна база „Југ“ има и низ пратећих објеката за одмор и спортске активности људства.

Изградња базе је почела 2003. године, а радови су трајали шест година, углавном због недостатка финансијских средстава. Свечано је отворена 23. новембра 2009. године, а у изградњу целог комплекса је уложено 1.740.000.000 динара, које су обезбедили Министарство одбране Републике Србије и НИП. 

 

Војна база Југ (Цепотина)

  

Војна база – Добросин

(Србин.инфо)