Прочитај ми чланак

Сељачка буна: Банатски паори траже забрану продаје српске земље странцима

0

Асоцијација пољопривредника „Банатски паори“ из Панчева саопштила је данас да су почели прикупљање потписа против продаје пољопривредног земљишта странцима.

Како се наводи, захтеви су да се све оранице које могу бити предмет продаје, продају искључиво породичним пољопривредним газдинствима до 20 хектара, а да та земља не прелази укупно 100 хектара личне имовине тог газдинства.

Удружење тражи и да се те оранице продају са роком отплате 20 година и да се држава заложи да купљене оранице буду саме себи гаранција.

„Инсистирамо да се у свим одборима и радним телима Министарства пољопривреде, пољопривредници буду заступљени најмање 30 одсто, као и да један члан Асоцијација буде стално запослен у Министарству, као саветник“, наводи се у саопштењу.

Банатска асоцијација пољопривредника „Банатски паори“ покрива 25 месних и општинских удружења пољопривредника из преко 40 насељених места из Баната, а чланови Асоцијације обрађују више од 200.000 хектара ораница.

„Банатски паори“ указивали су да је споразум Владе Србије са арапском компанијом Ал Дахра о продаји пољопривредних комбината у Србији штетан за државу и пољопривреднике.

Представници тог удружења учествовали су и на састанку пољопривредника са министрима Млађаном Динкићем и Гораном Кнежевићем, након чега су изјавили да одустају од најављених протеста, али траже да се поново састану с представницима Владе и добију додатна објашњења најављених послова са Ал Дахром.

Влада Србије навела је да држава не продаје земљиште странцима, већ 80 одсто имовине пропалих државних пољопривредних комбината на основу заједничког улагања у коме Влада Србије остаје партнер са 20 одсто.

 

(Банатски паори)