Прочитај ми чланак

Муслиман из Брчког три прста упоредио са Кју клукс кланом

0

Брчански адвокат Осман Мулахалиловић је на основу фотографије, на којој је, наводно, један српски судија подигао три прста, упутио захтев Јадранку Грчевићу, председнику Основног суда у Брчком, тражећи изузеће судије у поступку против његовог брањеника Армина Омазића.  

Наравно, Мулахалиловић је намерно прећутао чињеницу да су управо муслимани у Дргом светском рату имали Ханџар дивизију, која је ратовала за интересе нацистичке Немачке.

Истовремено је тај поступак изједначио са немачким нацизмом и америчким Кју-клукс-кланом.

Како преносе поједини портали у БиХ, адвокат Мулахалиловић је од председника Грчевића затражио изузеће судије Небојше Савића, који суди његовом брањенику Армину Омазићу, оптуженом за ратни злочин над Србима у Брчком.

Као разлог за изузеће Мулахалиловић наводи фотографију (скинуту са „Фејсбука“), на којој се, наводно, налази судија Савић са подигнута три прста, о чему је обавестио Високи судски и тужилачки савет (ВСТС) БиХ и низ других међународних институција у БиХ.

У захтеву, поменути адвокат истиче да је „уздигнута рука са три прста познати ратни симбол српских ултранационалиста“.

„Судија Небојша Савић је јавно декларисао националистичке ставове, стављајући наведену фотографију на јавну мрежу. Овакво декларисање судије на јавној мрежи је супротно кодексу судијске етике. Због тога, мој клијент не може имати фер суђење за кривично дело ратног злочина у смислу члана 6. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода ако судија јавно исказује националистичке ставове. Да ли би декларисани судија неонациста, који са уздигнутом руком салутира нацистичким поздравом, могао непристрасно судити Јеврејину, који се потукао са Немцем“, пун „забринутости за правду“ износи скроз несувисле и веома опасне аргументе Мулахалиловић.

Он у захтеву ВСТС даље више него увредљиво поставља питање у контексту „да ли би судија, декларисани припадник Кју-клукс-клана, могао непристрасно судити црнцу који се потукао са белцем“.

Судећи по изреченим и ни на чему утемељеним оценама, јасно је да Мулахалиловић у недостатку аргумената за одбрану свог клијента, кога сведоци тешко оптужују за почињени ратни злочин, уместо правних, потеже политичке аргументе.

Уколико би било ко озбиљан узео у разматрање Мулахалиловићеве „аргументе“, сутра би неки адвокат могао да тражи изузеће неког другог судије зато што је славио Бајрам, Божић. На срећу, ни културне ни цивилизацијске разлике у БиХ нису кажњиве по позитивним прописима, будући да ниједним законом подизање три прста није окарактерисано као „кривично дело“ или дело „изазивања верске, националне или полне мржње“.

Коментаришући овај захтев, потпредседник Удружења логораша РС из Брчког Никола Ристић, и сам жртва ратног злочина у Буквику, сматра да је то покушај адвоката Мулахалиловића да скрене пажњу са ратног злочина над српским цивилима буквичке регије.

„Не чуде ставови адвоката, будући да је његов брањеник суочен са озбиљним оптужбама и још озбиљнијим доказима. Оно што је опасно јесте начин дискредитације судије и притисак, који на овај начин врши на целокупно правосуђе“, рекао нам је Ристић.

Поводом овог захтева до сада се огласио главни дисциплински тужилац Арбен Муртезић, који је одговорио да ће Удружење државних тужилаца (УДТ) притужбу разматрати чим то буде могуће и то „на основу података и докумената који су достављени“.

 

(Факти)