Прочитај ми чланак

Швајцарска: Српску децу отели и држе као робље!

0

Брачни пар Срба из Швајцарске добио на суду све спорове против власти, али није сина и кћерку.
Отац Александар: Иако су оптужбе оборене на редовним судовима, савезни ћути и одуговлачи. Девет месеци нису ни чули ни видели своју децу. 

Данас је осам месеци и 25 дана откако нисмо ни чули ни видели своју децу! И још увек не знамо где су и код кога су наша кћерка и син! Тражимо да нам их врате и да живимо у миру и раду. Морају да нам врате сва људска, родитељска, дечја, породична, лична и основна права која су нам бесправно укинули.

 Овако су за „Новости“ говорили Александар Самарџић (39) и његова супруга Слађана (35), који су успели да на суду у Швајцарској одбаце и оборе све оптужбе због којих су им швајцарске власти одузеле шестогодишњу ћерку Александру и две године млађег сина Марка.

 Швајцарске власти су 7. децембра прошле године одузеле од брачног пара Самарџић, који живи и ради у Сент Галену, децу јер, наводно, старију ћерку нису уписали у основну школу коју су прописале локалне власти.

МАЛИШАНИ УСАМЉЕНИ И БОЛЕСНИ

Родитељи се плаше да ослобађање деце може да потраје, што би се још горе одразило на Александру и Марка, јер су малишани усамљени и тугују. А како су родитељи сазнали, малишани су се у међувремену и разболели. Живе у некој великој породици са још петоро деце, где се не говори српски.

– После лажне пријаве родитеља и професора да сам ја насилник, деца су нам отета од стране Центра за социјални рад у Сент Галену и одведена у бело робље! Дата су у неку старатељску породицу. Ускраћено нам је право да их виђамо и водимо својој кући. И ми смо исто отети и претворени у таоце швајцарског система заштите деце. Поднео сам пет тужби, судио се са градом, кантоном и државом, са полицијом и Центром за социјални рад. И све сам их добио на суду, али децу нисмо добили – каже огорчено отац Александар.

 У међувремену, потрошио је сав новац на тројицу адвоката, који су га саветовали да се помири са градом Сент Галеном и да почне да сарађује са Центром за социјални рад, да би могао да виђа децу. На те уцене Александар и Слађана Самарџић нису пристали.

 – Тражили су да сарађујемо са онима који су фалсификовали извештаје и пријаве против нас да смо неодговорни и насилни родитељи. Држали смо се закона и држимо се закона државе Ст. Гален и конфедерације Швајцарске! Нико нам није објаснио и упутио нас да овде постоји 26 државе са 26 различитих закона, плус савезни закон конфедерације и да сада од њих чекамо да нас ослободе и врате нам децу – каже мајка Слађана Самарџић.

 И поред тога што су оборили оптужбе на суду, доказали невиност и грешке швајцарске стране, због тих бирократских процедура Александар и Слађана Самарџић и даље чекају одлуку Савезног суда Швајцарске да би им се кћерка Александра и син Марко коначно вратили кући.

 – Ми смо православци, имамо пасоше Србије и даље тражимо помоћ Амбасаде Србије у Берну и Генералног конзулата у Цириху, али та помоћ не стиже – прича отац Александар. – Последњи састанак са амбасадором Миланом Ст. Протићем и конзулом Вером Вукићевић је одложен. Разговарао сам са амбасадором телефоном. Питао сам га шта може да уради за нас и нашу децу, да поново будемо заједно. Ако нам наша држава не помогне, овдашњи судски процеси могу да трају и више година, а исто толико да ми не видимо нашу децу, иако је већ доказано да нисмо ни за шта криви!

 

(Новости)