Прочитај ми чланак

Зона опасности: ММФ у санкцијама Русији види претњу по долар

0

Антируске санкције ризикују да поткопају улогу долара као главне светске резервне валуте. До овог закључка је дошао Међународни монетарни фонд.

Постоје и претње јавном дугу САД. Свет већ дуго нагиње ка алтернативном финансијском систему. Економски напад на Русију је убрзао ове процесе, пишу РИА Новости.

Американци свуда користе санкције у политичке сврхе. Они то могу себи приуштити: главна светска резервна валута отвара широке могућности за екстериторијална ограничења трговине.

Али постоји и ефекат бумеранга. Прошле године је конгресна истраживачка служба покушала да скрене пажњу на ово. Они који су санкционисани чине све да смање зависност од долара.

Тај извештај је прошао практично незапажено, а после почетка руске војне специјалне операције у Украјини, Вашингтон је ушао у све озбиљне невоље, прешавши границе разума.

ММФ је огласио аларм. Долар је снажно угрожен фрагментацијом међународног монетарног система. Овај процес се сада драматично убрзао.

Како је истакла Гита Гопинатх, први заменик генералног директора ММФ-а, различите групе земаља које међусобно тргују стварају валутне блокове.

Удео долара у међународним обрачунима се смањује. Лидерство ће морати да попусти пре или касније. Претпоставља се да ће на крају постојати систем од три валуте: долара, евра и, вероватно, јуана.

Чак и пре 30-40 година, америчка монетарна јединица је чинила више од 70% трансакција. Регионалне валуте су биле сувише слабе и мало интересовале.

Евро има 36,65%, британска фунта 6,3%. Четврто место у јануару 2020. заузео је јапански јен са 3,32 одсто. Сада – кинески јуан од 3,2% (јен – 2,79%). У првих 10 такође су се нашли канадски, аустралијски, хонгконшки, сингапурски долари и тајландски бат.

У јануару је, према СВИФТ-у, 39,92% плаћања у светској трговини било у доларима.

ЕУ од 2019. користи механизам ИНСТЕКС, чији је циљ „поједностављивање легитимних комерцијалних трансакција између европских економских играча и Ирана“ и омогућавање трговине са Техераном да заобиђе амерички финансијски систем. Да би избегао оптицај правог новца, ИНСТЕКС користи кредитне полуге.

2016.јуан је постао резервна валута Међународног монетарног фонда, што је први пут да је валута земље у развоју толико поштована. Ово је резултат великог кинеског међународног програма Један појас, један пут. Следећи важан корак је покретање трговине на Шангајској берзи фјучерсима нафте деноминираним у кинеској валути. Истина, експанзију јуана коче недостатак слободне конверзије, нестабилност и непрозиран финансијски систем.

Ту је и дигитални јуан, са којим су обрачуни бржи него са америчким СВИФТ и ЦХИПС системима. А као део пројекта Један појас, један пут, ово може заштитити земље учеснице од санкција Вашингтона.

Према Фајненшел тајмсу, тренутне геополитичке тензије ће послужити као окидач за активно усвајање дигиталних финансија – како криптовалута и стабилних коина, тако и дигиталног новца који издају централне банке.

До сада, националне валуте изгледају као најједноставнија и најлогичнија алтернатива долару.

Ако је 2015. године скоро 90% трансакција између Русије и Кине било у доларима, онда у 2020. – 46%. А обрачуни у националној валути Кине и евра порасли су на историјски максимум – 24 и 30%.

Рубља доминира трговином у Евроазијској економској унији (ЕАЕУ), са уделом већим од две трећине. За трговински промет Русије са Белорусијом, ова цифра износи 82%, са Казахстаном – 63%, са Киргистаном – 58%.

И, како је у интервјуу за РИА Новости приметио Сергеј Глазјев, министар за интеграције и макроекономију Евроазијске економске комисије, то није граница. Даље повећање удела националних валута у међусобним обрачунима земаља ЕАЕУ, према његовим речима, зависи од продубљивања економских односа, структуре трговине и степена њене диверсификације.

Сада планови ЕАЕУ укључују формирање јединственог независног међународног монетарног и финансијског система, који ће додатно смањити зависност од долара и поједноставити интеракцију Русије са пријатељским земљама. За ово би могли бити заинтересовани и Кина, Индија, Иран, Турска.

Још није јасно на основу које валуте ће бити креирано ново средство плаћања. Међутим, економисти не искључују да ће ЕАЕУ у потпуности прећи на рубљу, пошто је Русија економски најмоћнија у организацији.

Према The Wall Street Journal, Саудијска Арабија разговара са Кином о могућности продаје нафте за јуане. Преговори су, примећује лист, изазвани неслогом између Ријада и Вашингтона. Саудијци нису задовољни америчком безбедносном политиком. То укључује интервенцију у грађанском рату у Јемену и нуклеарни споразум са Ираном.

Прелазак на међусобна поравнања у националним валутама ММФ је оценио као неповољан тренд за долар. „Земље имају тенденцију да акумулирају средства у валутама којима тргују са остатком света и у којима се задужују од остатка света. Ускоро ћемо видети како ће се променити структура резервних средстава“, нагласила је Гита Гопинат.

Током протекле две деценије, удео долара у међународним резервама је пао са 70% на 60%. Разлог је исти – јачање улоге осталих валута.

Постоји још један аспект. Повећавајући притисак санкција, Вашингтон заправо користи долар као финансијско оружје. А то је сигнал осталима: америчка средства су непоуздана, потребна је диверсификација. Русија је, треба напоменути, унапред распродала скоро цео јавни дуг САД.

Крајњи резултат „наоружавања долара у новој ери санкција” биће његова депресијација, предвиђа Банк оф Америца.

Уз све ово треба напоменути да је жесток ударац долару нанела Русија са два тактичка напада. Један је прелазак плаћања енергената у рубљама и други који може бити пресудан не само за Америку него и за цео свет, а то је прелазак рубље на златни стандард што је учињено 28. марта ове године.