Прочитај ми чланак

Зеленски прети Кличку „нокдауном“, Кличко кује паклени план: У Кијеву бесни рат…

0

У сусрет тињајуће политичке тензије у украјинским редовима, председник Владимир Зеленски сукобио се са градоначелником Кијева и бившим боксером Виталијем Кличком након што су три мештанина погинула у ракетном нападу, јер нису могли да приступе склоништу које је било закључано. Несугласице Зеленског и Кличка трају од почетка инвазије, а у оштром нападу на Кличка, Зеленски је рекао како поред руских непријатеља, "мора да се суочи и са онима унутар земље".

Бесни Зеленски рекао је да ће, ако локални званичници Кијева нису у стању да заштите грађане тако што ће склоништа држати откључаним, бити кривично гоњени и суочити се са, алудирајући на Кличка, „(боксерским ударцем) нокдауном“.

Полиција је започела истрагу након што су деветогодишња девојчица, њена мајка и још једна жена погинуле у руском ракетном удару, јер је склониште у које су требале да побегну било закључано.

Зеленски је у видео поруци нагласио да склоништа „морају увек бити доступна и да ситуација из Кијева не сме више никада да се догоди“.

„Одговараће за то што неки људи нису успели да уђу у склониште и због тога погинули. Као да није довољно имати Русију за непријатеља, имамо и унутрашње“, рекао је председник новинарима на самиту у Молдавији.

Сукоби од почетка рата

Зеленски је у децембру критиковао Кличка и његове сараднике из градске управе да нису учинили довољно да обезбеде склоништа да помогну Украјинцима који су остали без струје и грејања након руских напада на енергетски систем.

„Нажалост, локалне власти нису добро поступале у градовима. Конкретно, имамо много притужби за Кијев. Ниво услуга које су доступне у Кијеву није довољно добар. Тим грађанима је потребна већа подршка… Многи од њих су без струје 20 или чак 30 сати. Очекујемо квалитетан рад из кабинета градоначелника“, рекао је председник.

Кличко је касније одбацио те критике и казао да су дешавања у Кијеву одраз политике те земље.

„Чудно изгледа када смо уједињени против једног непријатеља, али почињемо да се боримо унутар земље. Уверен сам да иза овога стоји политика, јер су представници једне политичке групе почели да траже грешке у Кијеву“, рекао је он.

Кличко, који је 2014. изабран за градоначелника Кијева, и даље је озбиљан политички ривал Зеленском.

Наводно планира да оживи своју политичку странку „УДАР“ и могао би да постане вођа незадовољне елите, сматра истраживачки центар „Карнегијева фондација за међународни мир“.

Ривали годинама уназад

Кличко, који је већ девет година градоначелник, један је од најистакнутијих политичких противника Зеленском и пре руске инвазије, а њих двојица често су се сукобљавали и раније.

Кличко је био савезник бившег украјинског председника Петра Порошенка, лидера опозиционе странке Европска солидарност и њих двојица заједно могли би да представљају озбиљну претњу председнику.

Кличко се 2019. године обрушио на Зеленског и оптужио његову владу за „илегални“ покушај да ограничи његова овлашћења као градоначелника Кијева.

Зеленски контролише већину украјинског парламента и ако би сменио Кличка са места градоначелника, то би значило да би ставио неког од своих савезника на чело главног града.

Кличко је 2019. године оптужио владу Зеленског да покушава да га „склони са места градоначелника и на ту позицију постави особу коју нису изабрали грађани“.

Према закону, изабрани градоначелник Кијева мора да обавља и административну улогу, рекао је тада Кличко, оптужујући Зеленског да жели да успостави „директну председничку власт“ у престоници.