Прочитај ми чланак

Захарова открила шта ће се догодити ако Запад конфискује руску имовину!

0

Москва неће унапред откривати узвратне мере у случају конфисковања руске имовине на Западу, али уколико се то деси „неће их штедети“, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

– У случају конфисковања руске имовине, Русија ће се руководити принципом реципроцитета у међународним односима, који предвиђа неотуђиво право на узвратне мере. Не намеравамо све то да откривамо, али акције ће бити одлучне.

Нико не намерава да поступа благо у случају покушаја да се руске резерве користе као залог за обвезнице, које би Запад наводно могао да емитује како би привукао приватни капитал за финансирање кијевског режима – казала је Захарова.

Како је истакла, Русија има на располагању значајна западна средства и имовину „који могу бити подложни узвратним акцијама“.

– Сви појединци и фондови, који се одлуче на такве финансијске инструменте, биће први кандидати за контрасанкције са далекосежним последицама по њихово међународно пословање – поручила је Захарова.

Након почетка специјалне операције, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од приближно 300 милијарди евра. У Бриселу разговарају о томе како би могли да искористе замрзнуту руску имовину за финансирање обнове Украјине.