Прочитај ми чланак

Захарова: ЦИА даје Украјинцима координате за ракетне ударе на Русију

0

Руско Министарство спољних послова је претходне две године указивало на давање координата украјинској војсци за нападе на руске градове и цивиле из оружја које је НАТО послао

ЦИА даје Украјини обавештајне податке за циљане ракетне нападе на руске трупе, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова за „Известија“.

Међутим, и друге обавештајне службе Велике Британије и САД шаљу координате и податке украјинским оружаним снагама за извођење удара из оружја које су испоручиле НАТО земље, указала је.

Министарство спољних послова Русије је током 2022. и 2023. о томе говорило више пута на својим брифинзима називајући ствар правим именом.

Крајем децембра Украјина је напала Белгород са МЛРС чешке производње РМ-70 „вампир“. Погинула је 21 особа, више од стотину становника града је повређено. Крајем јануара, украјинске оружане снаге су изнад Белгородске области обориле руски војно-транспортни авион Ил-76, који је превозио 65 украјинских заробљеника на размену. Истрага је утврдила да је авион погођен америчким системом „патриот“, односно двема ракетама МИМ-104А.

Како је председник Русије Владимир Путин рекао крајем јануара, руска војска ће створити демилитаризовану зону у Украјини која ће бити померена од граница Русије онолико колико може да добаци страно оружје које Кијев користи за нападе на територију РФ, како би се гарантовала безбедност руских цивила и градова.