Прочитај ми чланак

ЗА ДЕНАЦИФИКУЈУ – Колонизатор Хил: Парада ће у суботу функционисати

0

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил изјавио је данас на Међународној конференцији о људским правима у оквиру Европске недеље поноса да је сигуран да ће парада у суботу функционисати, јер су многи људи радили на томе.

„Заштита права ЛГБТИ заједнице, морамо да ставимо љубав у центар овог питања“, рекао је Хил.

Додао је да би волео да каже да је његова земља решила све проблеме по том питању, али да није тако и да је и пред њима много посала, али да види велике помаке.

Он је похвалио говор премијерке Србије Ане Брнабић на отварању Међународне конференције о људским правима, којој су активисти добацивали током говора да желе шетњу у суботу и да не желе флоскуле, већ одговоре.

Амбасадор Француске Пјер Кошар поручио је да би био корак напред ако би људи успели да шетају у суботу, а поручио је да се ствари не могу узимати „здраво за готово“ када је реч о људским правима.

„Колективно се сусрећемо са конзервативизмом. Морамо бити јасни, борба против дискриминације мора се настивити“, казао је Кошар и додао да се „радује да све види на улици у суботу“.

Амбасадорка Шведске Аника Бен Давид рекла је да је ово први Европрајд ван ЕУ и да то није било лако, али да се нада да ће Београд омогућити да све иде по плану.

„Нема Европрајда без шетње“, истакла је амбасадорка.

Амбасадор Норвешке Јорн Еуген Јелста рекао је да су „очи Европе упрте у Србију“ ове недеље и да је ово прилика да се корача напред у ширењу људских права.