Прочитај ми чланак

Wall Street Journal: Руси ударима по инфраструктури рашчишћавају терен офанзиви

0

РУСИЈА моћним ракетним ударима, праћеним налетима дронова, по украјинској енергетици рашчишћава терен за своју офанзиву - објавио је водећи лист америчког крупног капитала The Wall Street Journal.

Притом је указао да Руси тим ударима истовремено изнурују украјинску ПВО:

«Москва користи застој у дотурању западне помоћи Кијеву за присиљавање Украјине да бира – чему да обезбеди ПВО заштиту.“

The Wall Street Journal је додатно указао: „Оружане снаге Русије – за разлику од протекле зиме – сада не уништавају системе преноса електричне енергије него примарно хидро- и термоцентрале, односно – њихове турбине“.

Амерички лист посебно наводи да до лета за Украјину ситуација са ПВО заштитом може постати критична.

Украјински и руски медији преносе да је за протекла 24 сата било најмање десет ракетних удара по војној и цивилно-војној инфраструктури Харькова. А да је било по неколико удара (са накнадним детонацијама) и у Ровеној, Запорошкој, Лавовској, Кијевској (мета била Трипољска термоелектрана) и Ивано-Франковској области.

Руси су за ударе по циљевима у тим овластим употребили 40 ракета и најмање толико ударних дронова «Герањ-2».

Посебна мета било је подземно „стратешко складиште гаса“ код града Стриј (14 км од њега) у Лавовској области које је једно од два највећа у Европи. Може да прими 17,05 милијарди кубних метара гаса, па су се током две последње године на њега ослањале земље ЕУ.

По проценама експерата, у моменту удара у складишту су биле најмање три милијарде кубних метара „европског гаса“.

За његово уништавање коришћене су хиперсоничне ракете «Кинжал» и високопрецизне далекометне ракете Х-101.

„Кинжали“ могу да се – пробијајући и бетопнску заштиту – зарију у земљу и до 50 метара.

Московски војни експерт Владислав Шуригин је овим поводом рекао:

– „Кинжали“ су складиште напали са три стране, а украјинска ПВО није у стању да их пресреће. Бар једну је лансирао МиГ-31 док је био над Црним морем. У нападу су учествовале и четири ракете Х-101 које носе по 400 килограма експлозива. Њих су лансирали стратешки бомбардери Ту-95.