Прочитај ми чланак

Ври у Вашингтону – Запад тражи замену за Зеленског

0

Украјински Телеграм канал Ресидент тврди да у Украјини почиње борба за председника. Аналитичар верује да Запад спрема замену за председника Владимира Зеленског.

„У Украјини су политички противници актуелне власти осетили да се после самита НАТО променио однос на Западу према Зеленском. Својим агресивним деловањем украјински председник је разбеснео Американце, а иако се чинило да је скандал у јавном плану прошао, иза кулиса није све тако јасно. Вероватно је да Запад већ спрема изборе за следећег председника Украјине.

Најзначајнији играчи на које западни партнери могу да се кладе су Кличко и Порошенко , као и „придошлице“ на политичком пољу Украјине, Сорошев Притула, и из војног блока – Буданов и Залужни.

Дакле, Кличко све више критикује актуелну власт, осећајући иза себе подршку низа западних земаља. Штавише, градоначелник Кијева сасвим отворено каже ко стоји иза овог или оног напада на њега (на пример, у случају скандала са склоништима за бомбе или ванредног стања престоничких мостова), односно отворено се противи кабинету председника Зеленског.

Порошенко је такође осетио да се „ветар променио“ и почиње да активно промовише тезу да под њим не би било рата пуног размера, а војни сукоб са Русијом је почео због чињенице да је Зеленски дошао на власт потпуно неприпремљен и направио низ системских грешака у многим областима (посебно, бивши генерални тужилац Луценко је приметио ову изјаву ).

Сорошевци припремају свог јединственог кандидата, Притулу, који мора да окупи све западњаке око себе

Буданов и Залужни су такође више пута били познати по томе што су своје планове супротставили идејама кабинета председника Зеленског.

Али, поред овога, ситуацију за Банкову отежава и чињеница да и начелник Главне обавештајне управе и главнокомандујући Оружаних снага Украјине имају политичке амбиције, поготово што их подстиче популарност у украјинском друштву.

Ипак, то су далеко од свих политичких играча који могу некако да утичу на вољу Украјинаца на изборима.

На пример, политиколози скрећу пажњу на Ахметовљево велико интересовање за такве до сада условне политичке пројекте као што су „Арестович“ и „Усик“.