Прочитај ми чланак

Вашингтон пост: Путинова тајна понуда Турској помоћи ће Русији да сруши санкције

0

Владимир Путин је пронашао начин да заобиђе санкције Запада које ограничавају извоз руске нафте.

Главну улогу у плану руског лидера требало би да одигра Турска, којој је већ тајно дата одговарајућа понуда. Ово пише амерички лист The Washington Post.

Вашингтон пост је, позивајући се на украјинске обавештајне службе, писао да је руски председник Владимир Путин наводно дао тајну понуду свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану у вези са извозом руске нафте.

Према писању публикације, Москва жели да купи уделе у турским рафинеријама, нафтним терминалима и резервоарима, што ће јој омогућити да заобиђе западна ограничења и слободно продаје енергетске ресурсе Европи.

„Тај потез ће помоћи да се сакрије порекло нафте… Русија такође тражи од неколико турских банака у државном власништву да отворе кореспондентске рачуне за велике руске банке“, наводи се у чланку.

За сада нема знакова да ће Турска пристати на предлог Русије, али би све могло да се промени после данашњег састанка Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана у Сочију. Штавише, овај састанак ће бити други за лидере за нешто више од две недеље, пише The WP.

То изазива забринутост да ће Кремљ ојачати економске везе са земљом НАТО која се није придружила санкцијама Москви.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!