Прочитај ми чланак

Заустављен напад снага Кијева у Запорожју; губици Украјинаца и код Купјанска

0

Руска Специјална војна операција у Украјини се наставља. Само током јучерашњег дана ПВО Русије је оборила петнаест украјинских дронова изнад Црног мора и Крима, и у близини Запорошке нуклеарке. У америчкој јавности се све чешће чују коментари о поразу Кијева на бојном пољу, и позиви на почетак преговора с Москвом.

14:00

Амерички војник: У Украјини погинуо велики број америчких и европских плаћеника

12:39

Брифинг Министарства одбране Русије за протеклих седам дана:

 • Ловци руских Ваздушно-космичких снага уништили су 10 авиона и један хеликоптер Оружаних снага Украјине за недељу дана;
 • Руске оружане снаге су за недељу дана одбиле осам напада Оружаних снага Украјине на запорошком правцу. Противник је изгубио преко 760 војника;
 • За недељу дана Оружане снаге Русије су одбиле шест напада на доњецком правцу и нанеле су пораз украјинским јединицама код Курдјумовке, Клешчејевке и Маринке; Оружане снаге Русије извеле су 15 групних напада високопрецизним оружјем и беспилотним летелицама на складишта војне опреме и места концентрисања Оружаних снага Украјине;
 • Руски системи ПВО пресрели су за недељу дана четири ракете „атакамс“, три бомбе „јдам“ и три ракете „харм“;
 • Губици Оружаних снага Украјине на херсонском правцу за недељу дана износе 550 војника;
 • Губици Оружаних снага Украјине на купјаском правцу премашили су 755 војника, седам тенкова, а уништена су и два пољска складишта;
 • У року од недељу дана 28 украјинских војника добровољно се предало руским јединицама;
 • Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 1.110 војника и седам тенкова за недељу дана на правцу јужнодоњецка;
 • Руске Оружане снаге заузеле су повољније положаје на купјанском правцу. Одбијена су 24 контранапада Оружаних снага Украјине;
 • Руске оружане снаге су за недељу дана одбиле 20 напада Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу. Противник је изгубио више од 920 војника, три тенка и 14 оклопних возила;
 • Руске снаге су високопрецизним оружјем и дроновима за недељу дана уништиле хангаре авијације
 • Оружаних снага Украјине, погоне за производњу беспилотних летелица и беспилотних чамаца, као и стране плаћенике;
 • Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 1.340 војника и седам тенкова у доњецком правцу за недељу дана;
 • Руска ПВО пресрела је 51 гранату „хајмарс“ и 274 дрона украјинских оружаних снага за недељу дана.

11:22

Заустављен покушај напада Украјинаца у Запорожју

Руска војска зауставила је украјинску пешадију која је уз помоћ оклопних возила покушала да се пробије кроз редове руске одбране у близини села Врбово у Запорожју, саопштио је шеф грађанског покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Како је рекао, украијнска пешадијска јединица у потпуности је ликвидирана и то на такозваном „путу смрти“.

Како је рекао, главне противнападе извеле су руске јединице артиљерије.

08:20

Огромни губици Кијева у правцу Купјанска

Губици украјинских снага у близини Синковке на купјанском правцу већи су него број нових придошлица, саопштио је војни стручњак и потпуковник у пензији из Луганске Народне Републике Андреј Марочко.

Он је оценио и да уколико се тако настави, украјинска команда ће у потпуности остати без људства и средстава за обуздавање руске војске у том правцу.

08:19

Руски артиљеријци елиминисали командни центар за управљање дроновима

Руски артиљеријци уништили су украјински командни центар за управљање дроновима на доњецком правцу, саопштио је начелник прес-центра руске војне групације „Југ“ Вадим Астафјев.

Поред тога, уништено је и складиште за муницију 54. украјинске механизоване бригаде у подручју Верхњекаменског у Доњецкој Народној Републици.

08:18

Снимак како дрон уништава украјински положај

Припадници специјалне руске јединице „Викинг“ објавили су снимак уништавања камуфлираног положаја украјинске војске уз помоћ дрона камиказе.

08:18 03.11.2023

Украјинска војска драстично смањила активност на краснолиманском правцу

Украјинска војска је драстично умањила своју активност на краснолиманском правцу након што су руске снаге извеле масовни ваздушни напад на положаје Кијева, саопштио је војни стручњак и потпуковник у пензији из Луганске Народне Републике Андреј Марочко.

Такође је рекао и да украјинска војска тренутно на фронталним положајима спроводи искључиво ротационе маневре и у току су контрабатеријске борбе.

Претходно је о нападима руске авијације саопштило и руско Мининстарство одбране саопштивши да су напад извели руски јуришни ловци Су-25 из војне групације „Центар“.

Том приликом, како је наведено из руског војног ресора, уништена је и украјинска војна техника, а ликвидиран је и велики број људства.