Прочитај ми чланак

(УЖИВО) Ликвидирана група страних плаћеника; Узбуна за ваздушну опасност у…

0

Специјална операција руске војске у Украјини, 304. дан. Украјинске снаге настављају да гранатирају градове у Донбасу. У неким деловима Украјине чују се сирене.

15:45

Узбуна за ваздушну опасност на истоку Украјине

Узбуна за ваздушну опасност објављена је на истоку Украјине у Дњепропетровској области, као и у делу Запорошке области која је под контролом кијевских снага, саопштило је украјинско Министарство за дигитализацију.

Сирене су се огласиле нешто после 16 часова по локалном времену.

Претходно су се сирене за ваздушну опасност чуле и у другим регионима, у Кијевској, Черкаској, Кривоградској, Николајевској, Полтавској, Харковској области, као и у делу Херсонске области која је под контролом Кијева.

За сада нема информација шта су мете гађања иако је познато да руске снаге од 10. октобра, када је изведен терористички напад на Кримски мост, изводе редовне ракетне нападе на украјинске енергетске објекте.

14:36

Брифинг руске војске: Ликвидирана група страних плаћеника у ДНР

Оружане снаге Русије су током офанзиве у правцу Доњецка ликвидирале комбиновану тактичку групу страних плаћеника, саопштило је Министарство одбране Русије.

Такође су ликвидиране јединице 10. јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у подручју места Раздоловка у ДНР. У правцу Доњецка украјинске снаге су за дан изгубиле до 60 војника и плаћеника, четири оклопна транспортера и три пикапа.

– У правцу Купјанска у Харковској области ликвидирано је до 50 украјинских војника и четири оклопна возила.

– У правцу Красног Лимана у подручју места Терна у ДНР ликвидирано је преко 40 украјинских војника.

– У делу фронта Јужно-Доњецк у подручју места Водјано у ДНР руска војска је ликвидирала преко 40 украјинских војника, као и четири војна оклопна возила и шест аутомобила.

Руска авијација оборила је украјински авион Су-27 у подручју Камишевахе у ЛНР, док су изнад ДНР оборени украјински хеликоптери Ми-24 и Ми-8. Оборено је и 15 украјинских дронова у ЛНР, ДНР, Херсонској и Запорошкој области.

Руска артиљерија је уништила командно место 65. механизоване бригаде украјинске војске и складиште наоружања у Запорошкој области.

14:35

Рогозин пребачен у болницу у Московском региону

Бивши шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин, који је рањен током гранатирања Доњецка, пребачен је из Ростова на Дону у болницу у Московском региону, саопштио је његов помоћник.

„Дмитриј Рогозин и још двојица војних саветника, који су рањени приликом гранатирања Доњецка, пребачени су у болнице које се налазе у Московској области. Дмитриј Рогозин ће за неколико дана имати операцију уклањања гелера који се заглавио поред кичме“, рекао је његов помоћник.

Он је појаснио да је Рогозин рањен металним фрагментом величине 8×6 милиметара који је ушао изнад десне лопатице, близу кичме.

„Чудом није пробио плућа. Осим тога, Рогозин је задобио контузије. Нема других повреда“, додао је његов помоћник.

Такође је саопштио да су још двојица рањених војних саветника у тешком стању, те да се налазе у болници у Доњецку, док је трећи пребачен у Ростов на Дону.

Хотел у коме је Дмитриј Рогозин боравио са групом војних саветника „Царски вукови“ у Доњецку нашао се на мети украјинског гранатирања 22. децембра. Напади су извођени високо прецизном муницијом. Рогозин је након рањавања пребачен у болницу у Ростов на Дону. У гранатирању је рањен и премијер ДНР Виталиј Хоценко, а погинуо је његов телохранитељ и један члан групе „Царски вукови“.

11:31

Украјинске снаге од јутрос су у више наврата гађале Доњецк, испаљено је 35 пројектила на неколико насеља.

10:48

Ваздушна опасност проглашена је широм Украјине – у Черкаској, Кировоградској, Николајевској, Полтавској, Дњепропетровској и Харковској области. Сирене се чују и у Кијеву.

Раније су се сирене чуле у делу Запорошке области под контролом Кијева.

10:23

Руске снаге безбедности ухапсиле су у ЛНР бившег милитанта Азовa* који је планирао терористичке нападе

*Организација забрањена у Русији због терористичких активности

09:38

На Доњецк је пало 10 пројектила и вишецевних бацача ракета.

09:36

Двоје цивила погинуло је као последица гранатирања места Кремена у ЛНР са украјинских положаја.

08:13

У делу Запорошке области која је под контролом Кијева чују се сирене.

Подсетимо, удари руских снага на украјинску инфраструктуру почели су 10. октобра, два дана након терористичког напада на Кримски мост иза којег, како наводе руске власти, стоје украјинске специјалне службе.

08:12

Снаге Кијева настављају да гранатирају градове у Донбасу. На Доњецк је пало пет пројектила калибра који користе снаге НАТО. Оштећен је вртић.