Прочитај ми чланак

(УЖИВО) ЕП позвао на трајни прекид ватре у Гази – уз услове; Израелска војска…

0

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 104. дан. Пошиљка лекова за таоце које држи Хамас ушла је у Појас Газе. Хути су наставили дејства на бродове који се крећу Аденским заливом, a aмеричка војска је извела нови талас ракетних удара са бродова и подморница на локације у Јемену које контролишu Хути.

Вероватноћа рата у Либану већа него раније, тврди израелски војни врх. У Гази су и даље отежане комуникацијске везе, а интернет не функционише већ седми дан.

14:45

Европски парламнет позвао на трајни прекид ватре у Појасу Газе, али уз услове

Европски парламент усвојио је данас резолуцију, у којој се позива на трајни прекид ватре у Појасу Газе и поновно покретање напора да се постигне политичко решење под условом да се сви таоци одмах и безусловно ослободе, а како се наводи, „терористичка организација Хамас“ демонтира.

За резолуцију, која није правно обавезујућа, гласало је 312 посланика, 131 је био против, а 72 су била уздржана.

Посланици ЕП поновили су да Израел има право на самоодбрану, али су осудили, како се наводи у саопштењу ЕП, несразмеран војни одговор на напад Хамаса на Израел у Појасу Газе.

У резолуцији су најоштрије осудили „гнусне терористичке нападе“ Хамаса на Израел, али и, како су навели, несразмеран војни одговор Израела, који је довео до цивилних жртава у невиђеним размерама.

Упозорили су да узимање талаца и намерни напади на цивиле представљају озбиљно кршење међународног права.

Истовремено су, како се наводи у саопштењу ЕП, изразили најдубљу тугу због невиних жртава са обе стране.

Истакли су да Израел има право да се брани у границама међународног права, што имплицира да све стране у сукобу морају у сваком тренутку да праве разлику између бораца и цивила, да напади морају бити усмерени само на војне циљеве и да цивили и цивилни објекти не смеју да буду мета напада.
Изразили су дубоку забринутост због „страшне хуманитарне ситуације у Појасу Газе која се брзо погоршава“ и нагласили да је хитно потребно обезбедити потпун, брз, сигурн и несметан хуманитарни приступ целом Појасу Газе. Затражили су и хитну обнову инфраструктуре од виталног значаја.
У резолуцији се позива на европску иницијативу за враћање на прави пут решења о две државе и наглашава апсолутна неопходност моменталног поновног покретања мировног процеса.

Европски посланици подржали су Арапску мировну иницијативу из 2002. године, којом се нуди потпуна нормализација односа између Израела и свих арапских држава, „у замену за потпуно повлачење Израела са свих палестинских и арапских територија окупираних од 1967. године“, и позива на потпуно укључивање палестинске управе у том погледу.

Европарламентарци су позвали на „окончање окупације палестинских територија“ и оценили да су израелска насеља на Западној обали, укључујуц́и у источном Јерусалиму, нелегална по међународном праву.

Оштро су осудили пораст насиља међу, како су се изразили, „екстремистичким насељеницима“, које је, како су навели, почињено над Палестинцима и позвали на увођење рестриктивних мера ЕУ „према екстремистичким насељеницима који крше људска права и међународно право“.

У резолуцији се истиче снажна подршка ЕУ раду Међународног кривичног суда и Међународног суда правде и позива на привођење одговорности оних који су извели терористичке акте и прекришили међународно право.

13:45

Херцог: Нормализација односа са Саудијском Арабијом важна за прекид рата

Израелски председник Исак Херцог изјавио је данас у Давосу да је нормализовање односа Израела и Саудијске Арабије кључни елемент у окончању рата с Хамасом и представљало би промену за цео Блиски исток.

„Ситуација је још увек је осетљива, крхка и биће потребно пуно времена, али мислим да је то, заправо прилика да се крене напред у свету и региону ка бољој будућности“, рекао је Херцог на Светском економском форуму, како преноси АП.

Изјава израелског председника уследила је за недавном изјавом шефа саудијске дипломатије, принца Фајзала бин Фархана у Давосу да се Ријад слаже да „мир у региону укључује мир у Израелу“.

13:37

Напади израелских авиона на Хезболах у Либану

Израелска војска саопштила је да су њени борбени авиони напали полажаје Хезболаха у јужном Либану.

ИДФ тврде да су раније данас из Либана испаљена два пројектила на област Арап ел Арамше.

13:37

Израелска војска упала у Хамасово упориште у Кан Јунису

Израелска војска тврди да је упала у главно упорише Хамаса у јажном делу Кан Јуниса.

ИДФ наводе да су запленили велике количине оружја у том упоришту, у коме се налази и Хамсове канцеларије, као и места за обуку припадника палестинске групе.

11:14

Херцог у Давосу: Не можемо засад да размишљамо о мировним преговорима

Израелски председник Исак Херцог на Светском економском форуму у Давосу изјавио је да Израелци тренутно не могу да размишљају о мировним преговорима са Палестинцима.

„Сви желе да буду сигурни да неће бити нападнути на исти начин са севера или југа или истока. Израел је изгубио поверење у мировне процесе, јер види да наши суседи величају терор“, каже Херцог.

Према његовим речима, не постоји само сукоб између Хамаса и Израела.

„Свет мора да се суочи са тим да постоји империја зла која извире из Ирана“, каже Херцог, додајући да ће такве активности „поткопати сваки мировни процес и стабилност у свету“.

Херцог наглаша да група Хамас мора да се искорени да би се „омогућила боља будућност Палестинцима“.

Израелски председник, такође, сматра да свет „није брига“ за израелске жртве годинама пре 7. октобра.

Упитан о дану након рата, Херцог каже да замишља „коалицију нација које су спремне да се посвете обнови Газе“, на начин који омогућава сигурност и Израелаца и Палестинаца,

Навео је и да се пре два дана састао са званичницима Црвеног крста у Израелу да би „разговарали о тешкој здравственој ситуацији талаца“,

„Молимо се да сви лекови стигну до њих, али то је само почетак“, додаје Херцег.

08:11

ИДФ убио 60 палестинских бораца за 24 сата

Израелске снаге су у протекла 24 сата убиле око 60 палестинских бораца у Појасу Газе, наводи се у саопштењу војске.

„Око 40 бораца убијено је у области Кан Јуниса и више других у северном делу Газе“, наводи се у саопштењу.

07:59 18.01.2024

Ројтерс: Хезболах одбацио предлоге САД за ублажавање сукоба са Израелом

Либански Хезболах одбацио је идеје Вашингтона за ублажавање сукоба са Израелом, што би укључивало премештање бораца са либанско-израелске границе, али остаје отворен за дипломатске напоре да би се избегао „разорни рат“, саопштили су неименовани либански званичници.

„Хезболах је спреман да саслуша идеје“, рекао је неименовани високи либански званичник упознат са плановима Хезболаха за Ројтерс, истичући да су припадници групе упознати са идејама САД.

Став Хезболаха засад је да ће наставити да испаљују ракете на Израел све док не дође до потпуног прекида ватре у Појасу Газе.

Хезболах, упркос томе, остаје отворен за дипломатске контакте што, наводи британска агенција, сигнализира аверзију либанске групе ка ширем сукобу са Израелом.

Израел је, такође, рекао да жели да избегне рат, али обе стране кажу да су спремне да се боре ако буде потребно.