Прочитај ми чланак

Управо је стигло истраживање које ће Америку уздрмати до темеља:Стиже наследник…

0

Предстојећи реванш између председника САД Џозефа Бајдена и бившег председника Доналда Трампа оставио је америчке бираче дубоко незадовољне опцијама, чезнући за алтернативама и независним кандидатима као што је Роберт Ф. Кенеди Млађи. Према новим анкетама у шест држава на "бојном пољу", које су спровели Њујорк тајмс и Сиена колеџ, управо је Кенеди оцењен као човек са потенцијалом да победи Бајдена и Трампа.

Већина бирача у овим државама негативно гледа и на Бајдена и на Трампа, једна петина бирача не воли ни једног ни другог, а ентузијазам око предстојећих избора нагло је опао у поређењу са анкетом спроведеном пре 2020. године.

Та фрустрација и малаксалост подстакли су бираче да се позабаве идејом о другим опцијама. На питање о највероватнијем „мечу“ за 2024. између Бајдена и Трампа, само два процента анкетираних је рекло да би подржало другог кандидата. Али, када је име Кенедија укључено као опција, скоро четвртина је рекла да ће изабрати њега.

Тај број готово сигурно повећава подршку Кенедија, потомка моћне политичке династије и скептика у вези са вакцинама, преноси Њујорк тајмс.

Резултати анкета укључују регистроване бираче у Аризони, Џорџији, Мичигену, Невади, Пенсилванији и Висконсину. Налази сугеришу да је Кенеди мање фиксирана политичка фигура у визији бирача, него што је средство за регистровање незадовољства због избора између Бајдена и Трампа.

Гласачи који не воле оба кандидата, то је група коју анкетари и политичке кампање означавају као „двоструки мрзитељи“, били су од кључног значаја за исход последња два председничка избора, а сада их је дупло више него што је било пре четири године. Трамп их је добио када је победио Хилари Клинтон 2016. године, а Бајден их је освојио када је збацио Трампа четири године касније.

Сада Трамп има већу подршку ових гласача у пет од шест анкетираних држава на бојном пољу. Само у Аризони је више „двоструких мрзитеља“ рекло да ће гласати за Бајдена.

Све у свему, 42 процента анкетираних којима се нису свидела оба кандидата рекло је да планирају да гласају за Трампа, у поређењу са 34 процента за Бајдена и 24 процента који су остали неодлучни.

„Џо Бајден и Доналд Трамп нису одговор на проблеме из 2024. године“, рекао је Дилан Бенкс (35), уметник из Атланте који себе сматра независним левичарем. „Тешко ми је да замислим да нећу гласати 2024, али не видим себе да гласам за Доналда Трампа или Џоа Бајдена, или Камалу Харис што се тога тиче“.

И Бајден и Трамп прошли су горе од генеричког кандидата из сваке партије, показују анкете. Док је 44 одсто гласача рекло да би гласало за Бајдена, 48 одсто је навело да би подржало генеричког кандидата демократа. За Трампа, број се повећао са 48 одсто на 52 одсто за генеричког републиканца.

Нетрпељивост према Бајдену и према Трампу ће вероватно повећати пажњу око кандидата попут Кенедија, који је прошлог месеца одустао од предизборне трке демократа да би се кандидовао као независни, и Корнела Веста, либералног професора који је напустио Зелену странку да покрене сопствену независну кампању.

Жаклин Коркоран (49) која живи у Карсон Ситију у Невади, и ради као оперативни менаџер у складишту, рекла је да ће гласати за Бајдена у директном окршају са Трампом, али ју је привукла идеја гласања за Кенедија.

Бајден, рекла је она, „не оличава оно што желим за ову земљу, али када се осећате као да имате само два избора, изабраћете бољег од њих“, додала је.

Демократски званичници су већ започели напор да успоре раст трећих и независних субјеката у приступу гласачким листићима, укључујући центристичку групу Но Лабелс, која се до сада квалификовала у десетак држава.

Већина гласача у анкетама Тајмса/Сијене — 57 процената за Бајдена и 56 процената за Трампа — наводи да се осећа неповољно према двојици мушкараца, укључујући већину у свакој држави и у свим демографским групама.

„У Сједињеним Државама има много људи и ви ми говорите да су то једина два типа са којима можемо да изађемо на изборе. Стварно? То је то? Ово су наши избори? Знате, ми заиста не можемо да смислимо некога ко је мало енергичнији и млађи?“, рекла је Џули Мок (60), банкарка из Лас Вегаса.

Убрзо након што је Кенеди у априлу ушао у предизборну трку Демократске странке, анкете су показале да је добио подршку до 20 одсто примарних бирача странке.

Ејми Стријевске, која је пензионисана из Ратног ваздухопловства и живи у Маријети, рекла је да би гласала за Кенедија.

„Идемо уназад са Трампом. Са Бајденом ћемо, верујем, остати у застоју, ако не и поново опасти са економским питањима“, рекла је она.

Још од избора 1968. године, Америка није имала независног кандидата попут Џорџа Воласа, који је однео победу у држави. Рос Перот је 1992. био последњи кандидат који је чак завршио на другом месту у једној држави.

Али, многи кандидати трећих страна су повукли довољно гласова од водећих личности да помогну да се преокрене баланс на изборима, укључујући Пероа, Ралфа Нејдера 2000. и Џил Стајн и Герија Џонсона 2016. године.

Како је политичка поларизација порасла током последњих неколико деценија — посебно од средине 1990-их — и људи су постали хиперпартијски, постоји још више разлога да се верује да кандидати трећих страна више говоре о незадовољству бирача изборима.

Питање теоријског утицаја Кенедија као независног кандидата узнемирило је званичнике обе странке откако је напустио предизборе Демократске странке.

Анкете су показале да је он повукао сличан број гласача у односу на Бајдена (21 одсто) и Трампа (23 одсто), али су проценти варирали од државе до државе. У уско подељеним такмичењима, Кенеди би могао да има потенцијал да промени исход. Присуство Кенедија помогло је Бајдену у Невади и Пенсилванији, али је помогло Трампу у Џорџији, показују анкете.