Прочитај ми чланак

Упозорења за туристе: Европа гори на ових пет тачака, ватра гута све пред собом

0

Неколико европских држава, укључујући Италију, Шпанију, Грчку, данима се суочава са екстремним температурама, али Светска метеоролошка организација упозорила је да прави топлотни талас тек почиње. Због тога су туристи и становници широм Европе упозорени на опасност. Врућине, које у неким деловима иду и до 46 степени Целзијуса, изазвали су разарајуће пожаре и уништиле поседе и околину. Ово је мапа европских градова у којима букте пожари.

Грчка

Грчка је у понедељак забележила температуру од 44 степени Целзијуса, и започела масовну евакуацију након што је пожар који је избио у селу Куварас, који је на само 50 километара од грчке престонице, приморао стотине туриста да побегну.

Ватрена стихија проширила се на југ према приморским одмаралиштима Лагониси, Анависос и Саронида, а власти су рекле становницима да напусте ту област.

Други шумски пожар избио је у близини популарног градића на плажи Лутраки, што је довело до још већег броја евакуација на западу земље – до сада су власти евакуисале 1.200 деце из кампова за одмор.

Наводи се да се око 150 ватрогасаца, седам авиона и четири хеликоптера боре са пламеном на два фронта, заједно са 30 колега хитних служби из Румуније.

До пожара је дошло и у неким од омиљених српских летовалишта – Сарониди и Лутракију. Према писању грчких медија, пожари су букнули су у размаку од неколико сати, а на стотине ватрогасаца је гасило ватру. Отежавајућа околност за гашење пожара су јаки ветрови.

Готово слична ситуација захватила је и познато летовалиште у Шпанији, где су забележене температуре веће од 40 степени Целзијуса.

Шпанија

Најмање 2.000 људи евакуисано је због избијања шумског пожара који није стављен под контролу на шпанском острву Ла Палма које припада Канарским острвима, а десетак кућа је изгорело.

Пожар на Ла Палми избио је у шумовитом подручју на северу острва, а пожаром је захваћено око 4.500 хектара земље, навеле су тамошње власти. Председник Канарских острва Фернандо Клавихо казао је да је у пожару уништено најмање 12 кућа.

Шпанска војска ангажовала је 150 ватрогасаца не би ли утишала ватрену стихију.

Последњих дана, буктиња је пријављена и у Хрватској, где је до пожара дошло код места Близна Горња на трогирском подручју.

Хрватска

Ватру је гасило неколико ватрогасних екипа, а у помоћ су стигле и ваздушне снаге.

„У гашењу нам се прикључују и два ер трактора и два канадера. Терен је јако тежак и неприступачан“, казали су ватрогасци и додали да објекти нису угрожени.

Неколико дана пре овог пожара, ватра је захватила и Гребаштицу поред Шибеника. У гашењу ватре учестовало је више од 150 ватрогасаца и више од 50 возила. Пожарна површина износи око 600 хектара.

Изгорело је много аутомобила, а ватра је захватила и неколико кућа.

А у кантону Вале, у Швајцарској, више од 200 ватрогасаца је немилосрдно радило током целе ноћи како би угасили пожар који је буктао.

Швајцарска

Пламен је захватио виле у неколико популарних планинских села.

Скоро 200 људи и неколико хеликоптера учествовало је у покушају гашења пожара, након што се ватра брзо проширила преко ноћи на падини планине у области Битш.

Такође, Италија је била приморана да предузме посебне мере након пожара на Сицилији – аеродром у Катанији је затворен до 19. јула, због чега су авио-компаније принуђене да лете са алтернативних аеродрома на Сицилији.

Ел Нињо

Светска метеоролошка организација (WМО) саопштила је да на глобалну климу утиче метеоролошки феномен Ел Нињо.

Последњи пут снажни ефекти Ел Ниња осетили су се 2015/2016, а научници нису сагласни да ли је тај феномен утицао на климу и у сезони 2018/2019.

„Почетак Ел Ниња знатно повећава изгледе да ће поново бити оборени температурни рекорди“, изјавио је директор WMO Петери Талас.